Ashwagandha – indyjski żeń-szeń
Ashwagandha, egzotyczne zioło indyjskie, posiadające właściwości uśmierzające stres, porównywalne do silnych leków stosowanych w leczeniu depresji i lęku. Dodatkowo doskonale działa ochronnie na układ nerwowy, a także może być obiecującą alternatywą leczenia różnych chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona. Ma silne właściwości przeciwutleniające i niszczy wolne rodniki, które wpływają na proces starzenia organizmu i powodują wiele stanów chorobowych.
Należy do tej samej rodziny, co pomidor. Posiada owalne liście i żółte kwiaty, w których powstają czerwone owoce o wielkości rodzynek. Pochodzi z suchych regionów Indii, północnej Afryki i Bliskiego Wschodu, natomiast obecnie uprawiana jest również w bardziej łagodnym klimacie.
Ashwagandha zawiera wiele użytecznych leczniczych związków chemicznych , w tym laktony, alkaloidy, cholinę, kwasy tłuszczowe, aminokwasy, oraz różne cukry.
Niektóre kluczowe przykłady leczenia Ashwagandha to:
– ochrona układu odpornościowego
– pomoc w zwalczaniu stresu
– poprawa koncentacji
– zmniejszenie lęku i depresji bez powodowania senności
– zmniejszenie degeneracji komórek mózgowych
– stabilizacja poziomu cukru we krwi
– pomoc w obniżeniu poziomu cholesterolu
– działanie przeciwzapalnie
– pomoc w zwalczaniu malarii
Każdego dnia potrzebujemy niezbędnych witamin, minerałów i innych składników odżywczych, aby utrzymać równowagę naszego organizmu. Przyjmowanie suplementu Ashwagandha jest bardzo skutecznym sposobem na stworzenie tej równowagi. Zazwyczaj spożywa się ją w postaci kapsułek. Typowa zalecana dawka wynosi 600 do 1000 mg dwa razy dziennie. Suplement nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, i tak jak przed zażyciem każdego leku, należy skonsultować to wcześniej ze specjalistą.