Single Blog

Zdrowy chleb – Przepisy.

Bezglutenowy chleb z ziaren.

Składniki :

  • 4 jaja od gospodarza
  • 250 g nasion słonecznika
  • 60 g płatków migdałowych
  • 40 g nasion chia
  • 100 g siemienia lnianego
  • 30 g pestek dyni
  • 20 g otrębów gryczanych
  • sól himalajska do smaku
  • można przyprawić go również ulubionymi ziołami, np. bazylią czy oregano
  1. Jaja miksujemy na gładką masę, dodajemy do nich wszystkie przygotowane nasiona i pestki.
  2. Masę wlewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Posyp chleb ziarnami słonecznika lub pestkami dyni.
  4.  Piekarnik ustawiamy na 160 stopni i pieczemy chleb 50-55 minut.

( do swojego dodałam również garść orzechów laskowych )

Bezglutenowy chleb z cukinii ( delikatnie słodki )

Składniki :

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • sól himalajska do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jaja od gospodarza
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  1. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą połączyć i umieścić w keksówce.
  2. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę.

 

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017