Zdrowy chleb – Przepisy.
Bezglutenowy chleb z ziaren.
Składniki :
- 4 jaja od gospodarza
- 250 g nasion słonecznika
- 60 g płatków migdałowych
- 40 g nasion chia
- 100 g siemienia lnianego
- 30 g pestek dyni
- 20 g otrębów gryczanych
- sól himalajska do smaku
- można przyprawić go również ulubionymi ziołami, np. bazylią czy oregano
- Jaja miksujemy na gładką masę, dodajemy do nich wszystkie przygotowane nasiona i pestki.
- Masę wlewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp chleb ziarnami słonecznika lub pestkami dyni.
- Piekarnik ustawiamy na 160 stopni i pieczemy chleb 50-55 minut.
( do swojego dodałam również garść orzechów laskowych )
Bezglutenowy chleb z cukinii ( delikatnie słodki )
Składniki :
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 szklanka mąki ryżowej
- sól himalajska do smaku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jaja od gospodarza
- 1 szklanka startej cukinii
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą połączyć i umieścić w keksówce.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę.