Single Blog

Orzechy – ten tłuszcz nie tuczy!

Mają, co prawda, sporo kalorii, ale zawierają przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla zdrowia. Są ważnym składnikiem w diecie wegetariańskiej i najcenniejszym elementem bakalii, więc nie żałujmy ich sobie ( ale wiadomo jak ze wszystkim liczy się umiar! ) I pamiętajmy, że najzdrowsze są orzechy surowe, rozłupane tuż przed zjedzeniem, bo łupinka chroni je najlepiej przed utlenianiem.

Są nie tylko znakomitym składnikiem ulubionych deserów i ciast, ale także dodatkiem do farszy, pasztetów czy sałatek. Prócz walorów smakowych orzechy mają też mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko chorób serca, a wysoka ilość witamin z grupy B i witaminy E korzystnie wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Mają także dużo białka, dlatego powinny być stałym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Do tego błonnik i całe mnóstwo składników mineralnych: fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, sód. Jedzenie orzechów wzmacnia układ nerwowy i krążenia, wpływa korzystnie na pracę mózgu, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, zawału serca, udaru mózgu, a nawet niektórych nowotworów.

Choć niemal w 80% składają się z tłuszczu to indeks glikemiczny orzechów, szczególnie surowych jest stosunkowo niski. Obniżają zarówno poziom złego cholesterolu, jak i cukru we krwi, dlatego warto je jeść codziennie nawet podczas diety odchudzającej. Jeśli mamy problem z trawieniem to przed jedzeniem możemy orzechy namoczyć przez kilka godzin w wodzie, będą dzięki temu łatwiejsze do strawienia i a ich składniki odżywcze będą lepiej przyswajalne. 

Orzechy włoskie – wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Zawierają witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, magnez, wapń, fosfor i miedź. Są wyjątkowo bogate w kwasy omega3. Warto zjadać 4-5 sztuk dziennie.

Orzechy laskowe – są bardzo bogate w witaminę E, dzięki czemu usuwają z organizmu wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Zawierają sporo błonnika, więc poprawiają przemianę materii oraz dają uczucie sytości.

Orzechy nerkowca – mają dużo łatwo przyswajalnego białka i żelaza, a także cynku miedzi i magnezu. Zajadaj je przy anemii.

Orzechy pekan – bogate w cynk oraz witaminę B1, zawierają wiele antyoksydantów. Regularnie jedzone zmniejszają ryzyko raka piersi i prostaty.

Pistacje – najbardziej odżywcze z orzechów, zawierają sporo witamin B6 i E, tiaminy, związków, karotenoidów i luteiny.

Orzechy ziemne – zawierają cenne kwasy tłuszczowe i kwas foliowy cenny dla ciężarnych.

Migdały – zawierają dużo witaminy B17 O działaniu przeciwnowotworowym. Są źródłem witaminy E, B i wielu minerałów, m.in. miedzi, cynku, fosforu.

Orzechy brazylisjkie – działają regenerująco, wskazane dla rekonwalescentów, np. po zabiegach operacyjnych czy oparzeniach skórnych.

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017