Migrena
Migrena. Jest bardzo trudnym tematem, ponieważ jest tak wiele różnych jej przyczyn. Ponadto nie zawsze jest całkiem jasne, co dzieje się podczas ataku migreny i jak można temu zapobiec. Przede wszystkim dobrze jest odróżnić migrenę i migrenę hormonalną. Często migrena jest wynikiem zmian ciśnienia krwi, neuroprzekaźników w głowie lub skurczów mięśni – również w szyi. Serotonina neuroprzekaźnika może odgrywać ważną rolę. Ciśnienie krwi w głowie i neuroprzekaźniki wpływają na siebie nawzajem.
CYKL MIESIĄCZKOWY A MIGRENA
Wiele kobiet cierpi na “migrenę hormonalną”. Ta migrena występuje, gdy poziomy hormonów są zmienne. W tym przypadku często dotyczy to silnego spadku estrogenu. W cyklu miesiączkowym stanie się to w dniach owulacji (dzień 14) i / lub tuż przed miesiączką. Wraz ze spadkiem poziomu estrogenu spada również poziom serotoniny w głowie, a także ciśnienie krwi w wyniku rozszerzenia naczyń krwionośnych. Zwiększa to ryzyko rozwoju migreny.
Ale dlaczego niektóre kobiety cierpią na migrenę w tych momentach podczas ich cyklu, podczas gdy inne tego nie doświadczają? Może być to związane ze zbyt wysokim poziomem estrogenu, zwanym także dominacją estrogenu. Jeśli poziom estrogenu jest wysoki – zwiększa to ryzyko migreny hormonalnej.
Do dobrze znanych przyczyn wysokiego poziomu estrogenów należą:
- Procent wysokiej zawartości tłuszczu, powodujący wytwarzanie dużej ilości estrogenu w tkance tłuszczowej
- Wysoki ładunek substancji chemicznych, które przypominają estrogen, na przykład z tworzyw sztucznych i pestycydów
- Słaba praca wątroby, na przykład w wyniku “nieszczelnego jelita”, wysokiego spożycia alkoholu i / lub dużego obciążenia substancjami chemicznymi
ŻYWNOŚĆ A MIGRENA
Pokarm może również stanowić czynnik wyzwalający migrenę. Niektóre pokarmy wpływają na neuroprzekaźniki (serotoninę) i mogą same funkcjonować w podobny sposób jak neuroprzekaźniki. Mogą również wpływać na ciśnienie krwi. Do pokarmów, które mogą wywoływać napady migreny, jak doświadczyłam w mojej praktyce, należą: żywność zawierająca gluten i kazeinę, czekolada (teobromina i tryptofan), alkohol, kofeina w kawie, herbacie i inne napoje zawierające kofeinę oraz dodatki do produktów spożywczych, takie jak: jako glutaminiany, aspartam i azotyn.
Wiele osób, które zmieniło swoją dietę przestało mieć ataki migreny. Oczywiście każdy przypadek jest inny, musisz skonsultować go ze swoim lekarzem neurologiem.
Należy pamiętać, że nikotyna z dymu papierosowego może również wpływać na przekaźniki nerwowe i może czasami powodować migreny.
STRES
Stres wpływa również na neuroprzekaźniki, ciśnienie krwi w głowie i napięcie mięśni. Często migreny pojawiają się podczas relaksu po stresie (a nie w stresujących momentach). Oprócz ogólnej redukcji stresu może pomóc cytrynian magnezu (200 mg rano i 400 mg wieczorem). Magnez pomoże rozluźnić mięśnie (w szyi).
Zęby mądrości mogą również stwarzać problemy.
ZIMNO NA GORĄCO
Silne wahania temperatury mogą również wpływać na naczynia krwionośne wewnątrz głowy. Niektórzy ludzie biorą naprzemiennie gorące i zimne prysznice, aby zmniejszyć napady migreny.
PIĆ DUŻO WODY
Pamiętaj, aby nie dopuszczać do nawet minimalnego odwodniania