Medycyna chińska – Wstęp. Część 3.
Metody leczenia
Ponieważ chińska medycyna jest zorientowana na żywienie, traktuje różne problemy zdrowotne w zakresie niedoboru i nadmiaru. Niedobór obejmuje Qi we krwi, w Yin i Yang. Nadmiar obejmuje wiatr, zimno, ciepło, wilgoć, suchość, ogień i Qi. Istnieje wiele metod leczenia w medycynie chińskiej, ale zasadniczo stosuje się osiem podejść, których używa się pojedynczo lub w odpowiedniej kombinacji, jeśli wymaga tego sytuacja. Oczywiste jest, że celem wszystkich jest osiągnięcie równowagi i harmonii różnych organów i ich funkcji.
Klasyfikacja Medycyny
Źródła medycyny chińskiej
Medycyna chińska charakteryzuje się naturalnymi i niedrogimi oraz zorientowanymi na żywienie lekami. Do tej pory istnieje 12 807 preparatów leczniczych, z czego 11146 to zioła, 1581 pochodzi ze źródeł zwierzęcych i 80 z minerałów. Ze względu na przewagę źródeł ziołowych, ludzie odnoszą się do chińskiej materii jako medycyny ziołowej. Opierając się na zasadach chińskiej medycyny można stworzyć ponad milion patentów, które można dostosować poprzez dodanie lub zmniejszenie niektórych składników, aby zaspokoić indywidualną potrzebę pacjenta.
Właściwości ziół
Zioła mają cztery właściwości: zimną, chłodną, ciepłą i gorącą oraz pięć smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Wymienione cztery właściwości nie mają jednak nic wspólnego z temperaturą ziół. Są to rezultaty wywołane przez zioła. Cynowód chiński, korkowiec, owoce gardenii są klasyfikowane jako zimna medycyna, ponieważ eliminują ciepło. Wysuszone usuwają toksyny i są zwykle stosowane do zwalczania schorzeń cieplnych, podczas gdy tojad i suchy imbir są klasyfikowane jako gorące leki, ponieważ są zwykle stosowane do ogrzania ciała i rozproszenia zimna.
Od początku chińscy lekarze twierdzili, że zioła o pewnym smaku mają konkretne właściwości medyczne. Dzięki długiemu rozwojowi historycznemu, pięć smaków w rzeczywistości reprezentuje właściwości, a nie rzeczywisty smak.
Zioła o smaku kwaśnym posiadają zdolność do skraplania i są stosowane w leczeniu nasienia, pocenia nocnego, biegunki itp. Te, które mają gorzki smak, w tym takie zioła jak cynowód chiński, korkowiec, owoce gardenii usuwają toksyny z organizmu. Słodkie zioła na ogół rozluźniają napięcie i łączą w sobie funkcje różnych ziół. Ostre zioła rozpraszają zewnętrzne patogeny, przenoszą Qi i wpływają na prawidłowe krążenie krwi
Smak i właściwości ziół należy rozpatrywać łącznie. Zioła o takich samych właściwościach mogą różnić się smakiem. Zioła są również klasyfikowane według ich tendencji do dotarcia do pewnej części ciała lub kanałów. Ta selektywność ziół w ich funkcjach nazywa się gui jing (wejście kanału).
Przygotowanie ziół
Lekarze medycyny chińskiej są bardzo wrażliwi na autentyczność ziół i biorą pod uwagę obszar ich produkcji. Dzięki wnikliwym obserwacjom i próbom wiedzą, że niektóre zioła produkowane w pewnych obszarach kraju są najlepsze pod względem jakości, a tym samym skuteczniejsze. Najsłynniejszymi są: żeń-szeń, cytryniec, rehemannia, pochrzyn chiński, szachownica, jagody goji. Są o wiele częściej używane niż inne. Zioła są zbierane, gdy dojrzewają i są najlepsze. Całe rośliny, kwiaty, owoce i nasiona, korzenie i łodygi są zbierane w różnych porach roku.
Zioła muszą być starannie przygotowane i przetworzone przed ich użyciem. Preparaty obejmują pieczenie z dodatkiem lub bez płynów pomocniczych (takich jak ocet, wino, miód, słona woda lub sok z imbiru), prażenie, pieczenie, gotowanie na parze, gotowanie, fermentacja, kiełkowanie, mrożenie itp., W zależności od potrzeb. Poprawia się ten sposób działanie lecznicze, zmniejsza toksyczność, zmienia właściwości w celu rozszerzenia ich stosowania, usuwa niepożądane składniki i smak oraz ułatwia ich stosowanie i przechowywanie.
Zasady
Po diagnozie i określeniu zasad leczenia, lekarz chińskiej medycyny formułuje odpowiednie przygotowanie. Decyduje o ziele podstawowym i ziołach pomocniczych w preparacie, aby osiągnąć pożądane efekty lecznicze. Czasami stosuje się pojedyncze zioło, ale najczęściej jest to preparat złożony, który może składać się z od 4 do 20 ziół.
W przypadku receptury złożonej należy rozważyć interakcje leków. Według chińskiej medycyny, zioła mogą się wzajemnie wzmacniać i wspomagać, neutralizować. W nowoczesnych badaniach stwierdzono, że niektóre z tych związków są ważne, a niektóre nie. Jednak dobry lekarz to ktoś, kto zna dobrze właściwości ziół i używa ich poprawnie i innowacyjnie.