Lunch Box – do pracy III
Muffinki jajeczne z pieczarkami i szpinakiem
Z poniższego przepisu zrobisz 4 sztuki, które możesz z łatwością zabrać w pojemniku do pracy. Ze względu na ich formę nie powinny się rozpaść po drodze. Są smaczne również na zimno, a 1 muffinka zawiera tylko 50 kcal.
- 2-3 pieczarki
- 1/3 czerwonej papryki
- garść szpinaku baby
- cebulka dymka
- pół ząbka czosnku
- 2 jajka
- olej kokosowy
- sól, pieprz
- opcjonalnie – trochę startego sera żółtego lub pleśniowego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Pokrój w drobną kosteczkę paprykę, pieczarki i cebulkę. Na patelnię dodaj trochę oleju kokosowego i rozgrzej. Wrzuć pokrojoną paprykę i cebulę, podsmaż 4-5 minut aż papryka lekko zmięknie. Następnie dodaj szpinak i pieczarki, podduś 2 minuty, pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek, wymieszaj. Do miski wbij jajka i roztrzep widelcem. Do masy jajecznej dodaj podsmażone warzywa, ewentualnie żółty/pleśniowy ser, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami – np. solą i pieprzem. Dodatek papryki słodkiej czy innych ziół będzie również dobrą opcją. Całość dokładnie wymieszaj i muffinkowych foremek. Piecz około 15 minut.