Single Blog

Cynk w ciele

Cynk jest niezbędny dla ponad 300 enzymów, które napędzają procesy biochemiczne w naszym organizmie. Kiedyś był obecny w glebie, więc otrzymywaliśmy go stopniowo w ciągu dnia w żywności, takiej jak owoce i warzywa. Nawet żywność na bazie zbóż, taka jak pieczywo i płatki, dostarczała nam niewielką dawkę. Jednak ze względu na konwencjonalne praktyki rolne, wiele gleb na całym świecie ma obecnie niedobór cynku (chyba że rolnik aktywnie wprowadza cynk z powrotem do gleby). A jeśli składnika odżywczego nie ma w glebie, nie może być w naszym jedzeniu …

Zacznijmy od przyjrzenia się temu, za co odpowiedzialny jest ten ważny minerał w naszym ciele.

Cynk w ciele

Cynk przyczynia się do setek procesów wewnątrz twojego ciała, z których wiele znajduje odbicie na zewnątrz. Cynk jest niezwykle ważny dla procesu dla gojenia się ran. Niezależnie od tego, czy jest to nacięcie na palcu, miejsce, w którym wykonano nacięcie chirurgiczne, czy następstwo pryszcza, cynk jest niezbędny, aby skóra biorąca udział w tych urazach leczyła się i pomaga zapobiegać tworzeniu się blizny.

Cynk jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także do utrzymania zdrowia wzroku, smaku i zapachu. Jest niezbędny do stworzenia ponad 300 enzymów, z których niektóre są niezbędne, abyś miał dobre trawienie, podstawę wszelkiego zdrowia. Cynk nawet odżywia skórę głowy, pomagając utrzymać integralność i siłę włosów, a niski poziom cynku łączy się z wypadaniem włosów i suchą, łuszczącą się skórą głowy. Nieodpowiedni poziom cynku może również być przyczyną zaburzeń równowagi hormonów płciowych u dorosłych, przyczyniając się do obniżenia poziomu testosteronu u mężczyzn, PMS u kobiet, wyzwań związanych z płodnością lub comiesięcznych wyprysków.

Niektóre objawy niedoboru cynku mogą obejmować:  

  • Utrata apetytu i / lub zmienione poczucie smaku
  • Słaba odporność na infekcje – częste przeziębienia i / lub grypa
  • Łatwo powstające blizny na skórze i / lub purpurowe plamy na skórze po uderzeniach lub urazach skóry
  • Obniżona płodność
  • Upośledzenie wzrostu i rozwoju u dzieci
  • Słabe zarządzanie poziomem glukozy we krwi
  • Białe plamy na paznokciach

Źródła cynku

Najlepszymi źródłami cynku są ostrygi, z około 48 miligramami (mg) cynku na 100 gramów (g) i czerwone mięso, z około 7,5 mg cynku na 100 g gotowanego. Cynk występuje również w niewielkich ilościach w nasionach (pestkach dyni i słonecznika), soczewicach i jajach. Nasiona zawierają około 2 mg cynku, pół szklanki soczewicy zawiera około 0,9 mg cynku, a jedno jajko zawiera 0,5 mg cynku. I te ilości nie uwzględniają nawet ilości cynku, który faktycznie absorbujemy. Istnieje wiele czynników, które mogą osłabić naszą zdolność wchłaniania cynku, co oznacza, że ​​możemy potrzebować więcej jedzenia, aby zapewnić organizmowi wystarczającą ilość.

Niektóre z tych czynników obejmują:

  • Łączenie posiłku z herbatą lub kawą
  • Wysokie spożycie mleka
  • Wysokie spożycie błonnika
  • Stosowanie leków zobojętniających lub innych popularnych leków w celu zmniejszenia kwasu żołądkowego / refluksu żołądka
  • Przyjmowanie żelaza, kwasu foliowego lub suplementów wapnia w tym samym czasie, co spożywanie pokarmów bogatych w cynk
  • Substancje występujące w ziarnach, roślinach strączkowych i nasionach, które mogą blokować wchłanianie cynku

Tutaj jest coś do rozważenia

Kobiety wymagają 8 mg, a mężczyźni potrzebują 14 mg cynku dziennie, aby zapobiec niedoborom.

Niekoniecznie są to ilości, których potrzebujemy dla optymalnego zdrowia – są to minimalne ilości potrzebne do uniknięcia pojawienia się objawów niedoboru cynku, takich jak wysypki / zapalenia skóry, utrata włosów, biegunka, słaby apetyt, osłabiona odporność. ( żeby wymienić tylko kilka)

RDI (zalecane spożycie, minimalne ilości potrzebne do zapobiegania niedoborowi) dla cynku w każdej grupie wiekowej to:  

  • 1-3 lata: 3 mg  
  • 4-8 lat: 4 mg  
  • 9-13 lat: 6 mg  
  • Chłopcy 14-18 lat: 13 mg  
  • Dziewczyny 14-18 lat: 7 mg
  • Mężczyźni 19+ lat: 14 mg  
  • Kobiety 19+ lat: 8 mg  
  • Kobiety w ciąży: 10-11mg  
  • Kobiety w okresie laktacji: 11-12 mg  

Dzieci i cynk

Jak wspomniano, cynk odpowiada za smak i konsystencję żywności i niestety braki są powszechne u dzieci. Może to być błędne koło, ponieważ pokarmy bogate w cynk mogą nie być łatwe do wyboru przez dzieci, które go szczególnie potrzebują. Żelazo jest niezbędne dla dobrego apetytu, a to także jest powszechnym niedoborem żywieniowym w dzieciństwie.

Innym przykładem tego, jak niedobór cynku może pojawić się u dziecka – zazwyczaj nastoletnich chłopców, w tym przypadku – są brzydko pachnące stopy! Jeśli w domu masz nastolatkę z niezbyt miłym zapachem stóp, które nie wydają się być lepsze bez względu na to, ile razy je myje, może to być spowodowane niedoborem cynku. Cynk jest używany do produkcji hormonów płciowych, a więc kiedy produkcja hormonów płciowych wzmaga się w latach młodzieńczych, ich zapotrzebowanie na cynk wzrasta

Więc jak uzyskać wystarczająco dużo cynku?

Prawda jest taka, że ​​dla wielu osób może być konieczne uzupełnienie cynku w celu uzyskania optymalnych ilości tego istotnego minerału.

Jeśli podejrzewasz niedobór cynku, polecam suplement diety marek dobrej jakości. Należy pamiętać, że ważne jest, aby nie uzupełniać dużych dawek cynku w długim okresie czasu bez ciągłego testowania i prowadzenia przez doświadczonego pracownika służby zdrowia, ponieważ może to zakłócać poziom miedzi w organizmie.

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017