Single Blog

Stany lękowe, niepokój – co jeść, a z czego zrezygnować?

Każdy z nas od czasu do czasu odczuwa niepokój – to normalna część życia.  Jednak ludzie doświadczający intensywnego, nadmiernego strachu i zmartwień w sytuacjach codziennych mogą cierpieć na zaburzenia lękowe. Traumatyczne doświadczenia życiowe mogą czasami powodować pewne zaburzenia, przyczyna natomiast może być nieznana. Lęk i depresja często idą w parze. Terapia rozmów, tworzenie mechanizmów radzenia sobie, ćwiczenia i dieta to niektóre z holistycznych rozwiązań, które pomagają radzić sobie z lękami.

Nie będę mówiła o lekach na receptę w tym artykule, bo i tak nasze społeczeństwo wykorzystuje lekarstwa w nadmiernych ilościach.

Moja praca polega na przeglądzie diety każdego pacjenta i historii jego zdrowia oraz na eliminacji braków żywieniowych, które mogą pogarszać ogólny stan zdrowia. Nakazuję jedzenie, a nie lekarstwa, jako sposób na uzdrowienie umysłu i ciała. Przez lata pracując z setkami osób, zauważyłam kilka wzorców żywieniowych:

  • pomijanie śniadania lub jedzenie wysoko przetworzonych produktów
  • brak źródeł kwasów tłuszczowych omega-3
  • bardzo małe ilości spożywanych warzyw, zwłaszcza zieleniny
  • regularne spożywanie napojów kofeinowych

Nie twierdzę, że złe nawyki żywieniowe są główną przyczyną lęku, ale są produkty, które mogą pogorszyć jakość życia i takie, które mogą poprawiać jego jakość. Więc dlaczego by nie spróbować?

Zastanów się nad ograniczeniem lub unikaniem następujących potraw:

Kofeina :

Najbardziej szokuje mnie to , ile młodych osób uzależniało się od napojów kofeinowych. Bez względu na wiek, za dużo kofeiny może mieć negatywny wpływ na stan emocjonalny.

Kofeina to lek, który powoduje, że ciało uwalnia adrenalinę i norepinefrynę, hormony stresowe, które są pomocne. Jednak siedzenie w biurze i przedawkowanie kofeiny może powodować uczucie niepokoju z powodu uwolnienia nadmiaru tych silnych hormonów w organizmie. Kofeina znajduje się w kawie, herbacie, czekoladzie, coli i napojach energetycznych.

Jeśli jesteś skłonny do niepokoju, odstaw napoje energetyczne ze względu na wysoką zawartość kofeiny, cukru i innych substancji chemicznych. Wielu ludzi może pić kilka filiżanek kawy dziennie i nie prowadzi to do efektów ubocznych, ale jeśli pojawią się ataki paniki i niepokój, należy z tej kawy zrezygnować. Spróbuj z zieloną herbatą, która wolniej uwalniania kofeinę i sprawdź, czy może być dla Ciebie dobrym substytutem.

Bajgiel, płatki śniadaniowe rano :

Poranne węglowodany są najgorszym sposobem na rozpoczęcie dnia, jednak wielu z nas to robi. Produkty takie jak pszenne tosty, babeczki, gofry, zimne płatki zbożowe i bułeczki nie mają żadnych korzyści żywieniowych innych niż kalorie. Wszystkie posiadają wysoki indeks glikemiczny i zwiększają poziom cukru we krwi. Poziom insuliny wzrasta, co w odpowiedzi może spowodować reakcję hormonalną, która może wpłynie na naszą drażliwość, niepokój i będzie wywoływać uczucie głodu.

Ogólnie rzecz biorąc: najlepiej unikać przetworzonego cukru, alkoholu, wysoce wyrafinowanych węglowodanów i skupić się na pełnowartościowej żywności i posiłkach, które zawierają białko i zdrowe tłuszcze, które pomogą zrównoważyć poziom cukru we krwi.

Jeśli widzisz związek między jedzeniem i nastrojem i chcesz zacząć jeść zdrowo, włącz do swojej diety :

Wodorosty :

Wodorosty zawierają szerszą gamę minerałów od większości pozostałych grup spożywczych. Wodorosty są wielkim źródłem magnezu i wegetariańskim źródłem tryptofanu i witaminy B12, z których obydwa trudno znaleźć w produktach innych niż zwierzęta. Tryptofan pomaga naszemu organizmowi wytwarzać serotoninę, która pozwala nam czuć się szczęśliwymi.

Produkty fermentowane :

Istnieją dowody, że zakłócenie równowagi flory jelit może wpływać na nasz umysł i stan emocjonalny. Wiele czynników w naszym życiu może zakłócić tę równowagę i zabijać korzystne bakterie, mogą to być: pigułki antykoncepcyjne, długotrwałe stosowanie antybiotyków, leki na receptę, dieta zawierająca dużą ilość cukru i wypełniona przetworzoną żywnością, a także stres. Marynowane warzywa, kapusta kiszona i dobrej jakości jogurty greckie zawierają wszystkie korzystne bakterie i mogą pomóc w przywróceniu równowagi flory jelitowej.

 

Ryby tłuszczowe :

Dorsz, halibut, łosoś i makrele to świetne źródła kwasów tłuszczowych omega 3 i witaminy D. Niewystarczające ilości witaminy D mogą powodować pewne zaburzenia psychiczne, takie jak niepokój i depresja. Kwasy tłuszczowe Omega 3 są niezbędne dla zdrowia mózgu. Spożywaj co najmniej 2 porcje tych ryb tygodniowo.

Nasiona i orzechy :

½ szklanki nasion dyni zapewniają prawie 100% dziennego zapotrzebowania na magnez. Orzechy włoskie i nasiona konopi zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, a także niezliczoną ilość witamin i minerałów.

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017