Soja, a rak piersi.
Jeść soję, czy nie jeść? Rak piersi i soja od lat charakteryzują się “skomplikowaną” relacją, mimo iż większość minimalnie przetworzonych ekologicznych produktów sojowych jest uważana za bezpieczną i zdrową do spożycia. Jeśli jesteś aktualnie chora na raka piersi, możesz poczuć się trochę zmieszana tematem soi. Wielu onkologów raczej zniechęca osoby, które mają lub miały raka piersi do spożywania potraw z soi.
Powodem tego jest to, że soja zawiera estrogeny. Istnieją pewne obawy, że wysoki poziom estrogenów pomaga rozwijać i rozprzestrzeniać komórki nowotworowe. Ale to pozostaje bardzo kontrowersyjne. Co dziwniejsze, większość ludzi bardziej boi się soi niż produktów mlecznych. (pełnowartościowe produkty mleczne mają najwięcej estrogenu).
W 2012 r. naukowcy przyjrzeli się dietom prawie 10 000 pacjentów z rakiem piersi i stwierdzili, że kobiety, które spożywały najbardziej organiczną soję (co najmniej ½ filiżanki dziennie) miały o 30 procent mniej szans na uzyskanie nawrotu raka w porównaniu do kobiet, które spożywały małą jej ilość lub wcale. Mimo to ludzie wciąż są sceptyczni.
Najnowsze badanie dotyczące raka soi i raka piersi obejmowało 6,235 amerykańskich i kanadyjskich chorych na raka piersi. Patrząc na to zróżnicowanie populacji ponad 6 000 pacjentów z rakiem piersi, badacze szczegółowo przeanalizowali spożycie soi. I wyniki były niesamowite. Jedzenie posiłków bogatych w izoflawony (konkretne fitoestrogeny w żywności soi) wiąże się ze zmniejszeniem śmiertelności wszystkich przyczyn raka. Dotyczyło to zwłaszcza kobiet z rakiem piersi, z niedoborem hormonów i receptorów.
Zwiększenie spożycia soi może zwiększyć przeżywalność po rozpoznaniu raka
Oto absolutnie najlepsza informacja: jeśli u pacjenta stwierdzono, że rak piersi jest złośliwy, to soja może odgrywać istotną rolę w przeżyciu, a nawet może mieć większe znaczenie, jeśli zaczniesz jeść już ją teraz, niż w momencie, w którym zachorujesz. Więc nie tylko badania wykazały, że soja nie była szkodliwa, ale w rzeczywistości może poprawić zdrowie.
Oprócz wszystkich tych wspaniałych odkryć dotyczących wpływu soi na raka piersi, przedstawiam kilka informacji o zapobieganiu! Jedzenie soi może zapobiegać rakowi piersi u kobiet w każdym wieku. W niedawnej meta – analizie naukowcy stwierdzili, że spożycie soi zmniejsza ryzyko raka piersi o 41 procent. Ale rzecz jasna – nie może być to jakikolwiek rodzaj soi.
Większość z nas faktycznie spożywa dużo soi, ale niestety duża jej część jest wysoce przetworzona – co nie jest dobre dla naszego zdrowia i nie pozwala nam czerpać korzyści z profilaktyki. Aby zjeść korzystną dla naszego organizmu soję należy wybierać tę organiczną i w postaci jak najmniej przetworzonej, jeśli decydujemy się na gotowe produkty, takie jak na przykład tofu.
Ważne jest również to jak długo jadłeś minimalnie przetworzoną soję wcześniej. Na przykład populacje azjatyckie zazwyczaj jedzą minimalnie przetworzoną soję, taką jak tofu czy miso przez całe życie. A azjatyckie kobiety mają najniższy poziom na świecie występowania raka piersi – najprawdopodobniej od spożycia soi w okresie dojrzewania, kiedy tkanka piersi się formowała.
To ostatecznie twój wybór, czy zdecydujesz się włączać soję do swojej diety. Zrób wszystko, co będzie dla Ciebie dobre i nie zapomnij skontaktować się z lekarzem i skonsultować swojej decyzji. Miejmy nadzieję, że dzięki tym nowym wiadomością będziesz mógł dokonać lepszego wyboru. Pamiętaj też, że ten artykuł nie jest skierowany do osób cierpiących na alergie na soję.