Sernik cytrynowo – kokosowy
Czas przygotowania sernika: 1 noc ( musi odstać swoje w lodówce )
Czas wykonania: tylko 30 minut!
Czego potrzebujesz?
- blaszki o średnicy 20 cm ( nie musi być dokładnie taka, jeśli będzie mniejsza twoje warstwy będą miały szersze proporcje, nie musi być to nawet blaszka, możesz użyć np. foremki do tarty itp. )
- Składniki :
- Spód.
- 2 szklanki orzechów możesz użyć swoich ulubionych, nie ma to większego znaczenia
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sok z 0,5 cytryny
- 12 daktyli, uprzednio namoczonych we wrzątku min. 15 minut
2. Masa sernikowa.
- 3 szklanki orzechów nerkowca – namoczone przez noc w wodzie
- sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki naturalnego miodu
- 1 szklanka mleczka kokosowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki z poszczególnych warstw ze sobą blendujemy. Oczywiście każda warstwa osobno. Proponuje zawsze zaczynać od orzechów, a potem dodać kolejne składniki.
Warstwą spodu wykładamy dno naszej blaszki / foremki po czym wylewamy na nią płynniejszą warstwę sernikową.
Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na min. 6 godzin. Nie powinno być przechowywane dłużej niż 2-3 dni.
Do przystrojenia deseru użyłam suszonych płatków róż oraz pistacji. Dajcie znać jak smakowało! I polecam takie zdrowe alternatywy znanych nam deserów. Pamiętajcie proszę, że nie oznacza to iż zdrowszą wersją można do woli się objadać. Liczy się umiar i zdrowy rozsądek! Zarówno w życiu jak i diecie.