Rak. Dzięki tej żywności możesz jemu zapobiec. Poznaj magiczną 5.
Większość ludzi zdaje sobie sprawę z konsekwencji palenia, braku ruchu, nadmiernego spożywania alkoholu i złej diety, a niestety nie do końca coś z tym robi. Przykre, ale prawdziwe.
W rzeczywistości, World Cancer Research Fund przewiduje, że co najmniej 25% szacowanych nowych przypadków raka będzie wynikiem złego odżywiania, siedzącego trybu życia i otyłości. Należy również zauważyć, że tylko 5% nowotworów jest w przeważającej mierze dziedzicznych. Połącz czynniki takie jak zaburzenia immunologiczne i inne stany metaboliczne, z czynnikami zewnętrznymi, takimi jak substancje chemiczne o nadmiernej ekspozycji, a pojawienie się raka może być niestety tylko kwestią czasu. Jednakże, jak podkreśla Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne, większości nowotworów można zapobiec. Co więcej, możesz zapobiegać nowotworom już teraz za pomocą tego co jest w twojej lodówce i spiżarni.
Oczywiście, przestrzeganie zdrowego stylu życia jest najlepszą strategią zapobiegania nowotworom. Istotną częścią tego schematu obrony jest dieta. Ważna jest nie tylko regulacja ilości kalorii i tłuszczów nasyconych każdego dnia, ale równie ważna jest dbałość o jakość podawanej żywności. Dla tych z nas, którzy uważają czytanie etykiet i planowanie diety za chore, pamiętajcie: jakość łatwo mierzy się według pochodzenia. Innymi słowy, jeśli jedzenie wychodzi z pudełka lub opakowania z długą listą dodatków, to jest to prawdopodobnie przetworzona żywność o złej jakości. Jeśli jest uprawiana bez chemikaliów i zbierana z ziemi lub z drzewa, to z pewnością będzie to wysokiej jakości nieprzetworzone jedzenie.
Dobrym pomysłem jest również jedzenie po kolorze, co oznacza, że zmienisz talerz obiadowy w podniebienie artysty wypełnione mnóstwem czerwonych, zielonych, żółtych i fioletowych potraw. Kurczak, ryby i okazjonalne serwowanie wieprzowiny i chudej wołowiny jest w porządku, jeśli tylko masz na to ochotę. Pamiętaj tylko, aby co najmniej dwie trzecie Twojego talerza było wypełnione warzywami, owocami, pełnymi ziarnami oraz fasolą.
Niektóre pokarmy szczególnie dobrze chronią przed rakiem. Podczas gdy żadne pojedyncze jedzenie nie wykona tego zadania samodzielnie, wiele rodzajów żywności spożywanych w połączeniu regularnie może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a także wiele innych chorób.
1. Warzywa kapustne
Obejmują warzywa z rodziny roślin takich jak brokuły, kapusta, kalafior, jarmuż, brukselka, i rzepa. Bogate w błonnik, beta-karoten, kwas foliowy i witaminę C, warzywa w tej grupie wykazały promowanie aktywności antyoksydacyjnej poprzez wzmocnienie metabolizmu komórek i regulację wzrostu komórek. Związki w tych pokarmach są rozbijane w organizmie na czynniki hamujące aktywność enzymów związaną ze stanem zapalnym. Sulforafan jest również ważnym składnikiem warzyw kapustnych, składnikiem żywności przechowywanym w postaci glukaphaniny. Badania wykazały, że sulforafan ma właściwości przeciwnowotworowe.
2. Owoce
Jagody zawierają wysokie poziomy bioflawonoidów zwane antocyjanami, które są odpowiedzialne za kolor owoców niebieskich, purpurowych i czerwonych. W świecie owoców borówki są gwiazdą pod względem wartości antyoksydacyjnej z substancji takich jak kwercetyna i kemferol. Jagody zawierają także związek zwany pterostilbenem, który wyzwala apoptozę (samozniszczenie) w komórkach raka płuc, żołądka, trzustki i piersi. Inne owoce o wyjątkowej sile antyoksydacyjnej to wiśnie, jabłka, truskawki i maliny.