Pułapki
Przechodząc na dietę większość z nas ma podobne oczekiwania. Chce schudnąć, poprawić ogólny stan zdrowia, czuć się lepiej lub zwiększyć poczucie własnej wartości i ilość energii. Nie zawsze jednak przynosi ona efekty i po prostu zwyczajnie nie działa. Niektóre badania wykazują nawet, że po zakończeniu diety, duża część ludzi zyskuje na wadze. Czasami nawet więcej, niż straciła na początku. Wiele z tych osób zostało złowionych nieświadomie poprzez dietetyczne pułapki.
- Kaloryczność diety
Chociaż prawdą jest, że jedynym sposobem na utratę wagi jest spalenie większej ilości kalorii niż przyjmujemy, to zdecydowane zmniejszenie ich spożycia nie przyspieszy procesu odchudzania. W rzeczywistości, jeśli zjemy zbyt mało kalorii to ciało przechodzi w prymitywny tryb głodu i nasz metabolizm spowalnia.
Przeciętna kobieta potrzebuje 2000 kalorii dziennie, a przeciętny mężczyzna potrzebuje 2500, aby utrzymać zdrową wagę. Jeśli próbujesz stracić zbędne kilogramy to spożycie kalorii nie powinno być mniejsze niż 1200 kcal.
- Ograniczanie węglowodanów
Zdarza się, że dieta zakłada całkowity brak węglowodanów. Usunięcie jakiejkolwiek grupy żywnościowej w całości powinno być dla nas informacją, że coś jest nie tak. Węglowodany znajdziemy w produktach z pełnego ziarna, które zawierają również ważne witaminy: B i E, oraz białko i antyutleniacze.
Węglowodany pomagają zrównoważyć poziom cukru we krwi i zapewniają nam uczucie sytości. Nie wycinaj ich całkowicie. Zamiast tego zwróć szczególną uwagę na wielkość porcji i unikaj wysoce przetworzonych węglowodanów.
- Niewłaściwa wielkość porcji
Wielu ludzi popełnia błąd, polegający na ignorowaniu wielkości porcji. Niezależnie od tego, jaka żywność ma stanowić twój posiłek, jedzenie zbyt dużych porcji może przynieść dodatkowe kilogramy. W tym przypadku rozmiar ma znaczenie.
- Tłuszcze
Wiele osób boi się jeść tłuszcz z obawy przed zwiększeniem masy ciała. Nic nie może być dalej od prawdy. Z przetworzonej żywności usuwa się tłuszcz, ale zastępowany jest rafinowanym cukrem, solą i innymi niezdrowymi składniki.
Prawdą zatem jest, że wiele naturalnie występujących tłuszczów jest istotną częścią zdrowej diety. Sprawiają, że czujesz się pełen, a niektóre zawierają witaminy i minerały. Awokado, orzechy, oliwa z oliwek i tłuste ryby, takie jak łosoś, są doskonałym źródłem zdrowego tłuszczu.
- Witaminy
Aby zmaksymalizować stan zdrowia, musisz mieć dobrze zbilansowaną dietę, która zawiera wiele różnych składników ze wszystkich głównych grup żywności. Ważne jest, aby upewnić się, że otrzymasz wszystkie niezbędne witaminy i minerały, aby móc utrzymać ciało i umysł w najlepszej formie.
Witaminy pomagają trawić jedzenie, budować mięśnie i kości oraz zwalczać zakażenia.
- Emocje
Emocjonalne jedzenie i wynagradzanie jedzeniem może zniszczyć Twoje najlepsze wysiłki. Jedno z badań wykazało, że 86 procent osób zjadło “pocieszającą żywność” o wysokiej zawartości kalorii, gdy było szczęśliwe lub gdy chciało znaleźć pocieszenie. 74 procent z tych osób jadło do samodzielnego wynagrodzenia.
- Przepijanie kalorii
Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy ani nie obniża całkowitej ilości kalorii w postaci płynnej. Zdrowe sok pomarańczowy na śniadanie może dodać do 100 kalorii. Koktajl owocowy po drodze na siłownię może dodać nam dodatkowe 500 kalorii. Duża latte w godzinach porannych to 250 kalorii, a kieliszek czerwonego wina do kolacji to kolejne 90 kalorii.
Woda, z drugiej strony, jest łatwo dostępna i ma 0 kalorii.