Single Blog

Przepis na kruszonkę z sezonowymi owocami

Kruszonkę kocham od zawsze! Więc znalazłam na nią zdrowy sposób – a to wszystko w połączeniu z sezonowymi owocami. Wybrałam brzoskwinię i jagody – natomiast możesz przygotować wersję, która bardziej będzie Ci smakować np. śliwki, jabłka, gruszki, nektarynki, morele.

Przepis jest bezglutenowy.

Czego potrzebujesz?

  • około 9-10 brzoskwiń
  • 0,5 szklanki jagód
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 0,25 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego
  • 0,5 szklanki mąki migdałowej
  • 0,25 szklanki mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • sok ze świeżej cytryny
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
  2. Pokój brzoskwinie i umieść je od razu w naczyniu, w którym będziesz zapiekać kruszonkę
  3. Dodaj jagody
  4. Owoce polej sokiem z cytryny oraz posyp cynamonem
  5. W osobnej miseczce wymieszaj posiekane migdały, mąkę kokosową oraz migdałową, masło, sól, cukier kokosowy. Całość połącz rękami. Masa powinna być dosyć sucha. Powstałą kruszonką posyp przygotowane wcześniej owoce. Zapiekaj całość przez ok 35 minut.

Gwarantuję, że będzie pysznie! Oczywiście jak to w życiu bywa – należy zachować umiar.

 

Comments (3)

  1. Radzę pani usunąć sól morską z tego przepisu, bo morza i oceany są w pełni zanieczyszczone, i w soli morskiej jest pełno zanieczyszczeń chemicznych. Ja używam sól kłodawską z głębokich pokładów Kłodawy. Zwykła sól warzona jest chemicznie czyszczona i jest dla sypkości traktowana aluminium.

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017