Produkty, które mogą wpływać na lepszy nastrój.
To, co każdego dnia jemy, nie tylko wpływa na nasze samopoczucie fizyczne, ale również może odgrywać znaczącą rolę w naszym zdrowiu psychicznym, poziomie lęku i w zachowaniach neurotycznych. Badania sugerują, że następujące pokarmy i składniki odżywcze mogą pomóc złagodzić niepokój, radzić sobie ze stresem, a nawet pomóc w walce z depresją. Jeśli czujesz, że twój układ nerwowy balansuje na krawędzi, to dokonanie tych kilku prostych zmian w diecie może sprawić, że poczujesz w krótkim czasie znacznie lepiej.
Witamina B12 jest potrzebna w procesie tworzenia czerwonych krwinek – tych samych komórek, które przenoszą tlen przez ciało – i są istotną częścią zdrowego układu nerwowego. Jest również przydatna przy tworzeniu serotoniny, poprawiającej nastrój, więc nie jest zaskoczeniem, że depresja wiąże się z niskim poziomem witaminy B12. Gdzie znajdziemy witaminę B12? W skorupiakach, jajach, mleku, serze, czerwonym mięsie i rybach. Biorąc pod uwagę, że źródła B12 są pochodzenia głównie zwierzęcego – niedobór witaminy B12 jest dość powszechny u wegan, wegetarian.
Kwas foliowy lub witamina B9, podobnie jak B12, jest wykorzystywany do tworzenia czerwonych krwinek i wpływa na neuroprzekaźniki wpływające na nastrój. Współczesne przetwarzanie żywności zmniejszyło ilość naturalnego kwasu foliowego obecnego w naszym pożywieniu, dlatego wiele produktów, takich jak zboża i pieczywo, jest wzmocnionych syntetyczną formą kwasu foliowego. Brak kwasu foliowego lub niezdolność do skutecznego przekształcenia syntetycznego kwasu foliowego w jego aktywną formę w organizmie może prowadzić do obniżenia czujności umysłowej, lęku i depresji. Kwas foliowy znajduje się w zielonych warzywach liściastych (brokuły i szpinak), fasoli, soczewicy i owocach cytrusowych.
Tryptofan to aminokwas stosowany w syntezie serotoniny. Serotonina jest regulatorem nastroju i ma zasadnicze znaczenie dla dobrego snu. Brak tryptofanu może być związany z apetytem na pokarmy bogate w węglowodany i nocne objadanie się. Tryptofan występuje w prawie wszystkich produktach bogatych w białko, a mianowicie: orzechy, nasiona, tofu, ser, czerwone mięso, kurczak, indyk, ryby, owies, fasola, banany, soczewica i jajka.
Jod jest ważnym minerałem, który jest niezbędny do utrzymania zdrowia tarczycy. Gruczoł tarczycy kontroluje prawie każdą komórkę organizmu poprzez regulację metabolizmu, więc jeśli brakuje nam jodu, może to wpływać na funkcjonowanie, nastrój i koncentrację mózgu. Bogate źródła jodu można znaleźć w wodorostach i warzywach morskich, wzbogaconej jodem żywności i soli.
Niacyna. Badania dowodzą, iż systematyczne stosowanie witaminy B3 prowadzi do wzrostu liczby neutrofilów. Są to białe krwinki pozwalające na niszczenie chorobotwórczych drobnoustrojów w postaci bakterii. Witamina PP prowadzi też do poprawy funkcjonalności centralnego systemu nerwowego. Wzrost aktywności w jądrach mitochondriów, które znajdują się w jądrze półleżącym, przyczynia się do poprawy kondycji psychicznej człowieka, co objawia się: wzrostem pewności siebie, zmniejszeniem skutków odczuwanego stresu oraz ograniczeniem lęku.