Produkty, które działają oczyszczająco cz.2
Warzywa krzyżowe
Wszystkie warzywa krzyżowe mają niezwykłe właściwości detoksykacyjne. Do rodziny tych warzyw należy między innymi kapusta, brukselka, kalafior, brokuły oraz jarmuż. Warzywa kapustne są silnie detoksykujące, ponieważ zawierają składniki, które wspomagają pracę wątroby. Dzięki temu z organizmu usuwane są takie szkodliwe substancje jak kofeina, alkohol, niektóre tłuszcze nasycone i pestycydy, ale również i cięższe substancje chemiczne. Najlepiej spożywać je po delikatnym gotowaniu na parze. Dzięki temu łatwiej będziemy je trawić.
Czosnek
Czosnek zawiera kilka detoksykujących związków, takich jak siarka i allicyną. Allicyna jest aktywnym składnikiem w czosnku, który sprawia, iż posiada on właściwości przeciwbakteryjne. Ponadto zwiększa ona aktywność antyoksydacyjną i detoksykację wątroby.
Chlorella
Chlorella działa jak naturalny chelator. Chelatacja jest naturalnym procesem, pozwalającym usuwać z organizmu toksyny. Dotyczy to między innymi metali ciężkich. Chlorella może być przyjmowana w kapsułkach bądź dodaje się ją do koktajli.