Produkty bogate w wapń!
Wapń jest niezbędnym minerałem dla naszego organizmu. Prawidłowa ilość w organizmie sprawia, że mamy mocne kości, zdrowe zęby, prawidłową krzepliwość krwi, ale także sprawne mięśnie, jesteśmy pogodni, spokojniejsi i prawidłowo śpimy. Jest jedną ze składowych naczyń krwionośnych. Bierze także udział w regulacji hormonalnej. Jest niezbędny dla zachowania homeostazy – równowagi wewnętrznej organizmu. Zapewnia odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych, dzięki czemu możliwe jest zaopatrzenie komórek organizmu we wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Na równi z magnezem utrzymuje prawidłową akcję serca i reguluje kurczliwość mięśni.
1. Ciemnozielone warzywa i liście
Ciemne zielone liście są nasycone wapniem! Jarmuż, brokuły i szpinak – tutaj znajdziesz ten niezbędny minerał. Około 40-60% wapnia, który znajduje się w tych roślinach może zostać wchłoniętych przez organizm.
2. Migdały
Kto nie lubi migdałów? Dzięki ponad 26% dziennej wartości zapotrzebowania na wapń, migdały stanowią idealną przekąskę, która dostarczy tego minerału. Nie wspominając już o tym, że zawierają dodatkowo białko, witaminą E, potas, magnez i są przekąską o niskiej zawartości cukru! Mała garść będzie w sam raz!
3. Tofu
Tofu oferuje organizmowi do 350 mg wapnia na 100 gramów porcji! Tofu jest świetną alternatywą dla wegetarian i wegan, ponieważ zawiera również białko. Pamiętaj jednak, aby sprawdzić etykietę i wybrać najlepszy produkt.
4. Zielona soja
Te zielone nasiona soi często znajdziesz w potrawach azjatyckich lub sushi. Są doskonałym źródłem wapnia. Kup je zamrożone w azjatyckim sklepie spożywczym, podgrzej je i posyp trochę soli morskiej na wierzchu, aby uzyskać super pyszną przekąskę.
5. Mleko ryżowe
Mleko ryżowe, a także inne mleko alternatywne, są zazwyczaj wzbogacane wapniem i witaminą D (co ułatwia wchłanianie wapnia w organizmie). Te alternatywy dostarczają organizmowi od 30 do 40% dziennego zapotrzebowania na wapń! Sugeruję dokładnie sprawdzić etykietę aby wybrać mleko z minimalnym dodatkiem cukru.