Single Blog

Prawidłowe nawyki żywieniowe

Wielu ludzi, którzy walczą z nadwagą twierdzi, że próbowali każdej diety pod słońcem, bez długotrwałego efektu. Rzeczywistość polega na tym, że nie ma potrzeby rezygnacji z przyjemności jedzenia. Przeciwnie, ograniczenie spożycia pokarmu powoduje jedynie poczucie zmęczenia, letargu i braku woli do podejmowania rozsądnych wyborów żywieniowych. Kluczem do sukcesu jest rozwijanie zdrowych nawyków żywieniowych, które pomogą nie tylko osiągnąć zamierzone cele, ale także pozostawić uczucie sytości i pełni energii do życia. Zdrowe nawyki żywieniowe dotyczą wprowadzania zmian w miejscach, które są trwałe w dłuższej perspektywie. Oto kilka nawyków żywieniowych, które powinny być częścią Twojej rutyny i zostaną na całe życie.

 

  1. Jedz zdrowe nieprzetworzone potrawy

Wiele zapakowanych produktów spożywczych, które kupujemy wymagają minimum przygotowania z naszej strony – ale nie są niestety zdrowe.

Często zawierają duże ilości środków konserwujących, barwników sztucznych i innych dodanych chemikaliów. Żywność w opakowaniach ma tendencję do wyższej zawartości tłuszczu, soli i cukru niż żywność gotowana od podstaw, a jednocześnie brakuje jej składników odżywczych i błonnika.

Przyzwyczaj się do przygotowywania posiłków z nieprzetworzonej żywności, a będziesz czerpać korzyści zdrowotne.

Oznacza to gotowanie świeżych warzyw, chudego mięsa, jaj i mleka oraz włączenie do diety dużych ilości owoców, orzechów i roślin strączkowych.

Spróbuj tego:  Jednym z najlepszych zdrowych nawyków żywieniowych, jakie można założyć, jest wyrzucenie toksycznych opakowanych i przetworzonych produktów spożywczych. Zamiast tego, spróbuj przygotować spiżarnię z pięknymi, świeżymi dodatkami, tak aby znajdowały się w zasięgu ręki, gdy najdzie Cię ochota na przekąskę.

 

  1. Postaw na zdrowe ziarna

Całe ziarna oferują znacznie więcej składników odżywczych i błonniku niż ich rafinowane “białe” odmiany. W badaniu na Uniwersytecie w Kopenhadze naukowcy stwierdzili, że osoby z nadwagą, które spożywały produkty z ziaren pszenicy, straciły więcej kilogramów niż ci, którzy jedli rafinowaną pszenicę. Całe ziarna mają niższy indeks glikemiczny, więc pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej i utrzymać poziom energii oraz koncentrację.

Spróbuj tego: Jako szybki i prosty sposób na poprawienie nawyków żywieniowych, wybierz następny raz chleb razowy lub pełnoziarniste pieczywo.

W supermarkecie wybierz brązowy ryż oraz makaron pełnoziarnisty

Dodanie pełnoziarnistych ziaren, takich jak quinoa i kasza gryczana do sałatek i innych potraw, zwiększy ilość składników odżywczych.

 

  1. Zdrowe metody gotowania

Unikaj takich rzeczy, jak głębokie smażenie, które zasusza twoje jedzenie w niepotrzebnych kaloriach.

Spróbuj tego:

  • Mięso, ryby i warzywa z grilla.
  • Wymieszaj mięso i warzywa, używając tylko trochę oliwy z oliwek.
  • Warzywa gotuj na parze, dopóki nie są lekko chrupiące.
  • Użyj ziół, przypraw i pieprzu zamiast soli.
  • Używaj octu balsamicznego lub soku z cytryny do sałatki.
  • Zrób własne sosy, a nie używaj gotowych lub saszetkowych.

 

  1. Zdrowe porcje

W dzisiejszym, wysublimowanym świecie trudno jest określić, jak wygląda zdrowa porcja.

Rozmiary talerzy w restauracjach stają się coraz większe, podobnie jak same porcje.

Nic zatem dziwnego, że wielu z nas spożywa więcej niż potrzebujemy na co dzień, ponieważ nasze zwyczaje żywieniowe uległy zmianie.

Spróbuj tego:

Wyobraź sobie talerz na stole przed tobą

W idealnym obiedzie jedna czwarta talerza zostanie zajęta przez chude białko, druga ćwiartka napełniona będzie produktami z niskim indeksem glikemicznym lub węglowodanami, a pozostała połowa powinna być wypełniona sałatką lub warzywami.

Na kolację jeść trochę mniej niż podczas obiadu.

 

  1. Posiłek na mieście
  • Sprawdź, czy menu restauracji jest dostępne online i wybierz posiłek wcześniej
  • Poproś, aby sosy podane były z boku.
  • Poproś o ryż lub extra porcje warzyw, zamiast frytek.

 

  1. Dziennik Żywności

Prowadzenie dzienniczka wszystkiego, co jesz i pije przez cały dzień daje wyraźny obraz tego, ile spożywasz i jak bardzo jest to zdrowe.

Notując wszystko będziemy wiedzieć, w których miejscach zrobiliśmy błąd żywieniowy i musimy się poprawić.

Chwyć mały notes i rozpocznij dziennik.

 

  1. Imprezy, uroczystości

Ciężko uniknąć imprez lub okazji różnego rodzaju, a co za tym idzie tortów urodzinowych, jedzenia i alkoholu. Następnego dnia jesteśmy zmartwieni ze skruchy, jeśli pozwoliliśmy sobie na za dużo.

Ustal pewne zdrowe nawyki żywieniowe w tych sytuacjach, aby móc pozostać na dobrej drodze.

Spróbuj tego:

  • Wybieraj tylko zdrowe przekąski.
  • Jeśli podczas imprezy istnieje forma bufetu – napełnij talerz raz na zawsze, a następnie stań z dala od stołu.
  • Spójrz na najbardziej zdrową opcję: przykładowo grillowany kawałek ryb lub chude mięso.
  • Skuś się na sałatkę i warzywa.
  • Pomiń sery i deser

 

  1. Zaplanuj swoje zdrowe zakupy

Łatwo jest jeść na mieście, jeśli w lodówce nic nie ma, lub podjadać z niej coś, gdy jest wypełniona niezdrową żywnością.

Natomiast jeśli lodówka i spiżarnia są zaopatrzone w zdrowe opcje, będziesz mógł dokonać lepszych wyborów, kiedy jesteś głodny.

Tajemnicą zdrowych zakupów jest planowanie na przyszłość.

 

  1. Woda: zdrowy napój natury

Woda ma zasadnicze znaczenie dla życia – potrzebna jest do trawienia, wchłaniania i transportu składników odżywczych, eliminacji odpadów i regulowania temperatury ciała.

Zgodnie z wytycznymi mężczyźni powinni pić 2,6 litra dziennie, a kobiety 2,1 litra (8-10 filiżanek dziennie).

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017