Pomysły na drugie śniadanie do szkoły!
Inspiracje na 2. śniadania dla szkolnego malucha
Banan z masłem migdałowym i ziarnami
1 duży banan przekrojony w pół, 2 łyżki masła migdałowego, żurawina, drobno posiekane orzechy laskowe, płatki migdałów. Przekrojonego banana można złożyć jak kanapkę.
Owsianka na mleku roślinnym z wybranymi owocami, ziarnami, orzechami
Owsianka na mleku kokosowym lub migdałowym z dodatkiem ulubionych owoców, np. takich jak borówki, maliny, banan, nektarynka lub orzechami, jabłkiem i cynamonem – mnóstwo różnych wariacji smakowych, które na pewno przez długi czas się nie znudzą. Bez względu na to co włożymy do słoiczka to będzie to wyglądać bardzo apetycznie! Płatki owsiane górskie lub żytnie możesz ugotować tego samego dnia rano lub po prostu zalać zimnym mlekiem wieczór przed.
Słodkie muffinki szpinakowe
Przepis jest na 18 małych muffinek. Czego potrzebujesz? 2 szklanki pełnoziarnistej mąki, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 200 ml mleka roślinnego, 4 łyżki naturalnego miodu, 1 duży dojrzały banan, 1 duże jajko, kilka ziarenek z laski wanilii, 170g szpinaku, 3 łyżki oleju kokosowego. Wszystkie składniki trzeba za sobą oczywiście połączyć i piec w foremkach na muffinki w temperaturze 175 stopni przez ok. 20 minut.
Jaja zapieczone z brokułem i cukinią
Po upieczeniu możesz prosto podzielić danie na prostokątne kawałki i zapakować w pojemniczek. 1 kubek posiekanych na kawałeczki brokułów, 1 średnia cukinia, 1 łyżka oliwy, 1 mała marchewka, 4 duże jaja, 0,5 łyżeczki oregano, 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżkę mąki pełnoziarnistej. Brokuły i startą cukinię oraz marchewkę podduś delikatnie na małym ogniu przez ok 5 minut. Dodaj szczyptę soli. Kiedy warzywa będą miękkie, połącz ze sobą wszystkie składniki, wymieszaj. Użyj małej kwadratowej blaszki. Zapiekaj 15 minut w temperaturze ok. 180 stopni