Single Blog

Owoce a dieta

Pierwsza myśl, kiedy podejmiesz decyzję o walce z nadprogramowymi kilogramami to taka by wyeliminować słodycze, pizzę, lody, słodkie napoje i wszelkie okrucieństwa takie jak fast foody.

Ale owoce?! Przecież są zdrowe.

Czyż nie jest to jeden z najlepszych produktów, które pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami?

Nie tak szybko!

Przyczyna może być przed Tobą! – Pusta miseczka, w której wcześniej były owoce.

Musisz pamiętać, że owoce są pyszne i zdrowe – ale nie każdej ilości.

Wielu ludzi traktuje to w ten sposób. Odrzucili niezdrowe produkty spożywcze. Ale pozwolili sobie na tyle owoców, ile tylko chcą.

Kiedy ktoś zdecyduje się na utratę wagi, słodycze, napoje gazowane i przetwory spożywcze to zazwyczaj pierwsze rzeczy, które trzeba odstawić.

Ale trzeba coś zjeść.

Białko i zdrowe tłuszcze są idealne, ale nie zawsze wystarczają i wtedy najczęściej pojawiają się owoce – po to, by zaspokoić głód.

To wtedy zaczynają się problemy. Niektóre substancje chemiczne w owocach mogą być NIEBEZPIECZNE, jeśli jesz ich za dużo.

Fruktoza: sprawia, że ​​owoce są słodkie (a czasem niebezpieczne)

“Fruktoza” to cukier naturalny występujący w owocach.

Jest dużo lepsza od innych cukrów. Ale fruktoza to ciągle cukier. Spożywając ich dużo możesz możesz mieć kłopoty.

Czemu?

Kiedy jesz owoce, twoje ciało szybko przetwarza fruktozę. Skacze poziom cukru we krwi, a organizm uwalnia hormon zwany insuliną, aby utrzymać wszystko pod kontrolą.

W pewnym momencie Twój organizm może stać się odporny na insulinę!

Odporność na insulinę jest związana z otyłością – ostatnią rzeczą, którą chcesz usłyszeć, jeśli próbujesz schudnąć. Jest również związana z cukrzycą, chorobą nerek, a nawet chorobami serca.

Tak więc niebezpieczeństwo spożywania zbyt dużej fruktozy jest prawdziwe.

Owoce mają wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dopóki nie jesz zbyt dużych ilości wchodzą one do “zdrowego” obozu żywnościowego.

Ale nie wszystkie owoce są sobie równe!

Niektóre są słodsze niż inne. Mają dużą zawartość fruktozy i wysoki “indeks glikemiczny” (wpływ żywności na poziom cukru we krwi).

Zachowaj następujące słodkie owoce na specjalne okazje:

Banany

Winogrona

Mango

Melony

Papaja

Ananasy

Następującymi owocami można cieszyć się częściej, ponieważ są mniej słodkie:

Jabłka

Morele

Awokado

Jagody

Owoce cytrusowe

Wiśnie

Figi

Grejpfrut

Brzoskwinie

Gruszki

A jeśli zamierzasz jeść owoce, trzymaj się całego owocu.

Jedzenie całego owocu daje mnóstwo błonnika z fruktozą, który pomaga w organizmie przetworzyć fruktozę wolniej. Utrzymasz też dłużej uczucie sytości.

Soki owocowe i koktajle smakują smacznie, ale nigdy nie zastąpią prawdziwych, całych owoców.

Ile owoców mogę jeść i nadal tracić wagę?

Owoce mają wiele składników odżywczych, które czynią je zdrowymi. Ale zawierają też fruktozę, która może być niebezpieczna, jeśli jesz za dużo …

Ale ile to jest “za dużo?”

To zależy.

Jeśli spędzasz większość czasu w biurze i tylko trochę ćwiczysz, prawdopodobnie zobaczysz szybszą utratę wagi, ograniczając porcje owoców do 1-3 razy dziennie.

Sportowcy i aktywni fizycznie ludzie mogą jeść więcej owoców: 4-5 porcji dziennie jest dobrą wskazówką. Aktywność fizyczna pomaga lepiej radzić sobie z większą ilością węglowodanów (z owoców i warzyw skrobiowych) w diecie.

Możesz zawsze przestać je jeść, dopóki nie osiągniesz docelowego ciężaru. Potem można stopniowo przywrócić je do swojej diety. Do tego czasu można uzyskać wszystkie niezbędne składniki odżywcze z warzyw.

Niezależnie od tego, ile owoców jesz, nie zastępuj nimi białka i warzyw – to filary Twojej diety.

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017