Omega 9 – Korzyść dla serca, mózgu i Twojego nastroju.
Nic dziwnego, że istnieje wiele wątpliwości co do tego, które oleje, są uważane za zdrowe tłuszcze, a które nie. Większość słyszała o kwasach tłuszczowych omega-3, a może nawet o kwasach tłuszczowych omega-6, ale co wiesz o kwasach tłuszczowych omega-9 i korzyściach wynikających w tego typu tłuszczy?
Kwasy tłuszczowe omega-9 pochodzą z rodziny nienasyconych tłuszczów, które powszechnie występują w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych. Ten kwas tłuszczowy jest również znany jako kwas oleinowy lub tłuszcz jednonienasycony i często można go znaleźć w oleju rzepakowym, oleju szafranowym, oliwie z oliwek, olejach orzechowych i orzechach, takich jak migdały. Jednak w przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, kwasy tłuszczowe omega-9 mogą być wytwarzane przez organizm, co oznacza, że potrzeba suplementacji nie jest tak ważna jak w przypadku kwasów omega-3.
Co sprawia, że omega-9 jest czymś, na co warto zwracać uwagę, szczególnie jeśli nasze ciało może takie tłuszcze produkować samodzielnie? Ważne jest, aby zrozumieć jakie korzyści mogą przynieść naszemu organizmowi.
Korzyści wynikające z tłuszczy Omega-9
Omega-9 korzystnie wpływa na serce, mózg i ogólne samopoczucie, gdy jest spożywany i produkowany z umiarem. Oto trzy kluczowe korzyści dla zdrowia.
1. Może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i udaru mózgu
Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-9 mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Omega-9 korzystnie wpływa na zdrowie serca, zwiększają poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu) i obniżają poziom cholesterolu LDL (zły cholesterol).
Przykładowo, olej rzepakowy ma wysoką zawartość jednonienasyconego tłuszczu, ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i ma zerową zawartość tłuszczu trans, ale naprawdę trudno jest uzyskać olej rzepakowy bez GMO. Najlepiej będzie przygotować żywność w zaciszu domu. Inne dobre źródła omega-9 to awokado i migdały.
2. Pomogą zwiększyć energię, zmniejszyć gniew i poprawić nastrój
Kwasy tłuszczowe omega-9, mogą pomóc zwiększyć energię, zmniejszyć gniew i poprawić nastrój. Próba kliniczna opublikowana w American Journal of Clinical Nutrition skupiła się na określeniu, czy “obniżenie stosunku nasyconych kwasów tłuszczowych do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie wpłynie na aktywność fizyczną i ilość zużytej energii. ” Badania nad aktywnością fizyczną i zmianami nastroju wykazały, że rodzaj spożywanego tłuszczu może zmieniać funkcje poznawcze. W badaniu stwierdzono również, że stosowanie kwasu oleinowego wiązało się ze zwiększoną aktywnością fizyczną, większą ilością energii i jeszcze mniejszym stresem. Więc jeśli jesteś wyczerpany i rozdrażniony, możesz spróbować podnieść poziom energii za pomocą omega-9.
3. Może przynieść korzyści osobom chorym na Alzheimera
Kwas erukowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym omega-9, znajdującym się w tłuszczach takich jak olej musztardowy. Badania wykazują, że może on normalizować akumulację bardzo długołańcuchowych kwasów tłuszczowych w mózgach pacjentów cierpiących na adrenolekodystrofię sprzężoną z chromosomem X , która jest poważnym zaburzeniem genetycznym wpływającym na nadnercza, rdzeń kręgowy i układ nerwowy. Jest możliwe, że olej musztardowy wzmacnia funkcje poznawcze, a tym samym zwiększa funkcję pamięci.
Oznacza to, że poprawę pamięci i funkcji poznawczych możesz dopisać do listy korzyści, wynikających z kwasów tłuszczowych omega-9.
Omega-9 Foods vs. Omega-3 i Omega-6
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są częściej poszukiwane, ponieważ nasze ciała nie mogą wytwarzać ich samodzielnie, dlatego nazywa się je “niezbędnymi”. Zazwyczaj pochodzą one z roślin i olejów rybnych.
Pamiętaj, że nasze ciała same produkują kwasy tłuszczowe omega-9, więc nie musisz przesadzać, ale możesz czasami zastąpić niektóre inne oleje i tłuszcze w swojej diecie.
Kwasy tłuszczowe omega-9, kwas oleinowy, można znaleźć w oliwie z oliwek (extra virgin lub virgin), oliwkach, awokado, oleju słonecznikowym, migdałach , oleju sezamowym, pistacjach, orzechach nerkowca , orzechach laskowych i orzechach makadamia.