Odżywcza sałatka na każdą porę dnia! Z jajkiem i awokado.
Idealną dla mnie sałatką jest taka, która będzie przede wszystkim gęsta i odżywcza – a ta zdecydowanie taka jest. Możesz ją zjeść na śniadanie, lub zapakować w pudełeczko i spożyć w pracy na drugie śniadanie, obiad lub nawet później na kolacje. Taka sałatka jest również bardzo dobrą opcją – kiedy na zewnątrz mamy wyższą temperaturę, a nasz apetyt jest mniejszy. Jest pełna dobrych tłuszczów, które pomogą odżywić nasz mózg, oraz białek abyśmy czuli się pełni, silni i jaśni w umyśle. Zawiera także błonnik i przeciwutleniacze, a także prawie każdy minerał i wiele witamin.
SKŁADNIKI
- 2 garście mieszanki sałat ( każda będzie w porządku )
- 1 awokado, pokrojone w kostkę
- ½ szklanki (125 g) pomidorków koktajlowych, pokrojonych w pół
- ½ kubeczka (60 g) orzechów włoskich – możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 jajka, gotowane na twardo i przecięte w pół
- szczypta soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
SOS
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka pełnoziarnistej musztardy
METODA
Jest bardzo prosta!
- Najpierw połącz składniki sosu w małej misce. Następnie wrzuć liście sałaty, awokado, pomidory, orzechy włoskie i żurawinę do dużej miski, polej przygotowanym dressingiem.
- Na koniec ułóż jajka i dopraw solą i pieprzem. I już! Dodaj troszkę chilli jeśli lubisz ostrzejsze potrawy.