Single Blog

Odżywcza sałatka na każdą porę dnia! Z jajkiem i awokado.

 

Idealną dla mnie sałatką jest taka, która będzie przede wszystkim gęsta i odżywcza – a ta zdecydowanie taka jest. Możesz ją zjeść na śniadanie, lub zapakować w pudełeczko i spożyć w pracy na drugie śniadanie, obiad lub nawet później na kolacje. Taka sałatka jest również bardzo dobrą opcją – kiedy na zewnątrz mamy wyższą temperaturę, a nasz apetyt jest mniejszy. Jest pełna dobrych tłuszczów, które pomogą odżywić nasz mózg, oraz białek abyśmy czuli się pełni, silni i jaśni w umyśle. Zawiera także błonnik i przeciwutleniacze, a także prawie każdy minerał i wiele witamin.

SKŁADNIKI

  • 2 garście mieszanki sałat ( każda będzie w porządku )
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • ½ szklanki (125 g) pomidorków koktajlowych, pokrojonych w pół
  • ½ kubeczka (60 g) orzechów włoskich – możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 jajka, gotowane na twardo i przecięte w pół
  • szczypta soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie)

SOS

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka pełnoziarnistej musztardy

METODA

Jest bardzo prosta!

  1. Najpierw połącz składniki sosu w małej misce. Następnie wrzuć liście sałaty, awokado, pomidory, orzechy włoskie i żurawinę do dużej miski, polej przygotowanym dressingiem.
  2. Na koniec ułóż jajka i dopraw solą i pieprzem. I już! Dodaj troszkę chilli jeśli lubisz ostrzejsze potrawy.

 

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017