Lunch Box – do pracy II
Burrito Bowl
Ten przepis jest pełen białka z czarnej fasoli i mielonego indyka, zdrowych tłuszczów i pełnych ziaren. To pełne smaku danie zaspokoi twoje pragnienia fast-food i zapewni Ci zaopatrzenie w świeże posiłki przez 4 dni – jeśli nie masz czasu gotować codziennie.
Składniki
- 3 szklanki wody
- 2 opakowania ryżu krótkoziarnistego ( 200g ), niegotowany
- 1 kg piersi indyka
- ½ łyżki oleju kokosowego
- sok z ½ cytryny
- sól himalajska dla smaku
- 1 łyżka chili w proszku
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 350g czarnej fasoli z puszki
- 2 kolby kukurydzy ( ugotowane ) potem można przygrillować, jeśli masz taką możliwość.
- 1 limonka ( sok )
- garść posiekanej kolendry
- 4 świeże pomidory
INSTRUKCJE
METODA
- Ugotuj ryż.
- Przyrządź mięso: podczas gotowania ryżu rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Następnie dodaj olej kokosowy i mięso na patelnię ( pokrojone w drobną kostkę lub zmielone – wybór jest Twój ), często mieszaj i za pomocą drewnianej łyżki rozdziel je. Dopraw przyprawami, w tym posiekanym drobniutko czosnkiem i sokiem ½ cytryny. Dodaj sól do smaku. 10 minut i wszystko powinno być gotowe.
- Przygotowanie: Podziel ryż, fasolę, mięso i kukurydzę między cztery pojemniki. Dodaj do każdego kilka kropli soku z limonki i posyp kolendrą. Jeśli jesz od razu, dodaj świeże warzywa. Jeśli zachowujesz niektóre porcje na później, zapakuj wybrane świeże dodatki osobno ( np. wymienione w liście składników pomidory ), aby móc zagrzać wszystkie gorące składniki za jednym razem i dodać zimne składniki później.
Do tego dania możesz przygotować sobie równie guacamole. Będziesz potrzebować:
- 2 owoce awokado
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku ( wyciśnięty przez praskę )
- garść świeżej kolendry
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki połącz ze sobą w jedną masę. Możesz to zrobić z pomocą zwykłego widelca.