Kasza jaglana w roli głównej – Przepisy
Kasza jaglana z grillowaną cukinią i jarmużem
Składniki (2 porcje):
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście jarmużu
- 4 łyżki mieszanki pestek i orzechów (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny + 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wsypać do średniego garnka. Podprażyć na sucho przez 3–4 minuty, co chwilę mieszając (kaszy nie można przypalić, ma tylko lekko pachnieć). Kiedy kasza zaczyna pachnieć, wlać szklankę wody, dodać szczyptę soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 12 minut.
- 2 minuty przed końcem gotowania do kaszy dodać pokrojone liście jarmużu. Zamknąć ponownie pokrywę i gotować do końca podanego czasu. Dodać połowę startego lub przeciśniętego przez praskę czosnku i połowę przypraw.
- Cukinię pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem, resztą czosnku i przypraw, skropić połową oliwy i dokładnie wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnię (grillową lub zwykłą), wrzucić cukinię i grillować przez ok. 7–8 minut. W połowie grillowania dołożyć pokrojoną w piórka cebulę.
- Dodać pestki dyni i słonecznika, a następnie kaszę z jarmużem, wymieszać i smażyć razem przez ok. 2–3 minuty. Odstawić z ognia, skropić mieszanką soku z cytryny, reszty oliwy i miodu, wymieszać, wyłożyć na półmiski i posypać szczypiorkiem.
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi buraczkami
Składniki (2 porcje):
- 2 małe ugotowane lub upieczone buraczki*
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 100 g szpinaku
- 70 g pleśniowego sera koziego (może być także ser feta)
- 2 łyżki pestek dyni
Jednorazowo najlepiej upiec więcej buraczków I trzymać w lodówce. Do pieczenia wybierać małe buraczki; należy je umyć pod bieżącą wodą (wyszorować szorstką stroną gąbki) i nie obierać. Każdy burak osobno zawinąć w folię, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 60 minut w 200°C. Można jeść ze skórką. Większe buraczki też można upiec, ale należy je pokroić na kawałki.
Sos winegret:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać, włożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i zagotować. Przykryć i gotować pod przykryciem przez 8 minut, następnie odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 5 minut (kasza powinna wchłonąć cały płyn).
- Dodać opłukany i osuszony szpinak, pokrojony ser kozi (lub fetę), sól i pieprz, mieszać przez chwilę aż szpinak zwiędnie. Wyłożyć na talerze, dodać pokrojone buraczki, pestki dyni i polać winegretem.