Single Blog

Produkty, które wydają się zdrowe – choć nie do końca takie są cz.1

Produkty w puszkach np. pomidory. 

Mogą wydawać się tzw. SUPER JEDZENIEM ! (w końcu pomidory są zdrowe, pełne składników odżywczych i  przeciwutleniaczy takich jak likopen). Jednak konserwowanie pomidorów, zmienia zdrowy produkt w składnik lekko toksyczny. Jakość jest kluczem jeśli chodzi o pomidory. W jednym z badań dotyczących produktów roślinnych, pomidory zajęły 9. miejsce na liście owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami. Zaleca się stosowanie wyłącznie organicznych produktów i dotyczy to nie tylko pomidorów … Wnętrze większości puszek jest powleczone bisfenolem-A (BPA). Jest duże powiązanie między BPA a zaburzeniami endokrynologicznymi, zarówno u mężczyzn jak i kobiet. Bezpłodność, przedwczesne dojrzewanie, choroby piersi i gruczołku krokowego oraz inne zaburzenia metaboliczne. Na szczęście kwaśna natura pomidorów powoduje znaczne wypłukanie BPA w porównaniu z innymi konserwami.

Jaka jest najzdrowsza opcja?

Aby uzyskać niesamowite korzyści pomidorów bez szkodliwych substancji chemicznych, polecam trzymać się świeżych pomidorów ekologicznych lub wybierać chociaż pomidory, które konserwowane są w słoiczkach – oczywiście sprawdzonych marek. Warto zrobić również sos pomidorowy samemu w domu. Satysfakcja i zdrowie gwarantowane!

 

Masło orzechowe

To pewnie cios dla wielu osób, które je kochają. Masło orzechowe jest szybkie, łatwe, kremowe i sycące – pełne tłuszczu i białka, a nawet witamin i minerałów. Brzmi w sumie pięknie, ale nie jest aż tak kolorowo jak mogłoby się wydawać. Eksperci szacują, że około 25% światowej żywności jest zanieczyszczona, w tym z powodu toksyn pleśniowych. Ponieważ orzeszki są uprawiane pod ziemią i często przechowywane są w niewłaściwych warunkach, na dodatek są szczególnie podatne na pleśń. Niektórzy naukowcy sądzą, że to właśnie pleśń jest główną przyczyną alergii a nie jedynie samo białko orzeszków ziemnych. Najbardziej toksyczne mogą być aflatoksyny – są znaczącym czynnikiem ryzyka chorób wątroby, raka nerek.  Zwykłe objawy mogą powodować podrażnienie gardła, zapalenie skóry, astmę, gorączkę, objawy grypopodobne, zmęczenie, biegunkę, uszkodzenie wątroby. Wielu producentów dodaje do produktu oleje uwodornione i cukier, aby zmienić teksturę i smak, czyniąc go jeszcze bardziej szkodzący zdrowiu. ​​Te oleje nie są już uznawane za bezpieczne i powinny być wycofane z żywności.

Jaka jest najzdrowsza opcja?

Jeśli jesteś fanem masła orzechowego, istnieją sposoby, aby cieszyć się jego smakiem, oczywiście z umiarem. Wybierz organiczne, wysokiej jakości orzeszki i zrób samodzielnie swoje masło. Rozważ też inne masła takie jak migdałowe czy pistacjowe.

Przepis jest banalnie prosty.

200g wybranych orzeszków ( oczywiście naturalnych, bez dodatku soli ) rozłóż na blasze i praż w temperaturze ok 200 stopni. Możesz zrobić to również na patelni. Niech się lekko przyrumienią. Po wystygnięciu zblenduj je i dopraw szczyptą soli morskiej. Gotowe! Polecam również orzeszki nerkowca.

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017