Kilka prostych pomysłów na śniadanie, kiedy rano brakuje czasu.
Często nasze śniadanie ogranicza się do filiżanki kawy i szybkiego tosta z dżemem lub jakiegoś słodkiego wyrobu piekarniczego. Coś słodkiego i bogatego w tłuszcz sprawia, że szybko czujemy się syci i możemy prędko wyjść z domu. Czy Twój poranek też tak wygląda? Bądźmy szczerzy, zwykle wybieramy między zdrowym śniadaniem lub na czas. Niestety, to ostatnie często wygrywa.
Prezentuję zatem pomysły na śniadanie, które są proste, zdrowe i szybkie w wykonaniu. Idealne dla zabieganych.
- Jagody z jogurtem – to niesamowite połączenie dla osób aktywnych. Doda jednocześnie witamin, minerałów i nawodni organizm.
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 filiżanka jagód
- 1 filiżanka malin
- 2 łyżeczki płatków owsianych
Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą blendera. Jeśli potrzebujesz troszkę słodyczy. Dodaj małą łyżeczkę naturalnego miodu.
2. Miseczka ciepłych owoców.
- 1 kiwi
- 1 duży banan
- 0,5 szklanki wiśni bez pestek
- 0,5 szklanki jagód
- 3 kosteczki organicznej ciemnej czekolady
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego dodaj jagody, wiśnie, pokrojonego banana oraz kiwi. Zetrzyj na owoce przygotowaną czekoladę i zapiekaj do kilka minut aż czekolada się rozpuści.
3. Tosty z masłem migdałowym + jabłko
- 1 duże jabłko
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- masło migdałowe
Przygotuj patelnię, na której rozgrzejesz olej kokosowy. Połóż na niej 2 kromki chleba, oraz jabłko pokrojone na grubsze plasterki. Podsmaż chwilkę na jednej i drugiej stronie. Jabłka posyp cynamonem. Tosty z chleba posmaruj masłem migdałowym.
4. Quinoa z owocami
- 1 szklanka ugotowanej dzień wcześniej komosy
- 1 szklanka sezonowych owoców ( najlepiej różne, pokrój je np. w kosteczkę )
- kilka posiekanych listków mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
Połącz ze sobą komosę, owoce oraz miętę delikatnie mieszając. Sok z cytryny wymieszaj z miodem i polej po całości dania. To dobry start na początek dnia.
Każda z propozycji nie zajmie w przygotowaniu więcej niż 5-10 minut.
Najlepszą propozycją jest śniadanie białko – tłuszczowe, ponieważ dłużej nas nasyca. Nie pobudza komórek trzustki do produkcji insuliny, która obniża poziom glukozy we krwi – jak w śniadaniu obfitującym w owoce.
5. Omlet grecki
- 2 jaja + 1 ubite białko
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 łyżki cebuli posiekanej w kosteczkę
- 1/2 pomidora pokrojonego w kosteczkę
- garść szpinaku
- łyżka sera feta
- łyżka posiekanej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej oliwę na patelni po czym dodaj cebulkę, szpinak, pomidora. Podsmaż i wyjmij po 2-3 minutach na talerzyk. Na patelnię wlej roztrzepane jajka, doprawione solą i pieprzem. Podsmaż z obu stron, po czym przełóż omlet na osobny talerz. Dodaj warzywa i fetę, kładąc je po jednej stronie omletu, nakryj drugą.
6. Jajecznica z awokado
- 1 jajko + 2 białka
- 1/2 posiekanego awokado
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki pokrojonej papryki
- sól, pieprz do smaku
Najpierw podsmaż paprykę, po czym dodaj roztrzepane jajka. Dopraw solą i pieprzem. Gdy jajka zaczną się ścinać dodaj awokado.