Single Blog

Pułapki

Przechodząc na dietę większość z nas ma podobne oczekiwania. Chce schudnąć, poprawić ogólny stan zdrowia, czuć się lepiej lub zwiększyć poczucie własnej wartości i ilość energii. Nie zawsze jednak przynosi ona efekty i po prostu zwyczajnie nie działa. Niektóre badania wykazują nawet, że po zakończeniu diety, duża część ludzi zyskuje na wadze. Czasami nawet więcej, niż straciła na początku. Wiele z tych osób zostało złowionych nieświadomie poprzez dietetyczne pułapki.

 

  1. Kaloryczność diety

Chociaż prawdą jest, że jedynym sposobem na utratę wagi jest spalenie większej ilości kalorii niż przyjmujemy, to zdecydowane zmniejszenie ich spożycia nie przyspieszy procesu odchudzania. W rzeczywistości, jeśli zjemy zbyt mało kalorii to ciało przechodzi w prymitywny tryb głodu i nasz metabolizm spowalnia.

Przeciętna kobieta potrzebuje 2000 kalorii dziennie, a przeciętny mężczyzna potrzebuje 2500, aby utrzymać zdrową wagę. Jeśli próbujesz stracić zbędne kilogramy to spożycie kalorii nie powinno być mniejsze niż 1200 kcal.

  1. Ograniczanie węglowodanów

Zdarza się, że dieta zakłada całkowity brak węglowodanów. Usunięcie jakiejkolwiek grupy żywnościowej w całości powinno być dla nas informacją, że coś jest nie tak. Węglowodany znajdziemy w produktach z pełnego ziarna, które zawierają również ważne witaminy: B i E, oraz białko i antyutleniacze.

Węglowodany pomagają zrównoważyć poziom cukru we krwi i zapewniają nam uczucie sytości. Nie wycinaj ich całkowicie. Zamiast tego zwróć szczególną uwagę na wielkość porcji i unikaj wysoce przetworzonych węglowodanów.

  1. Niewłaściwa wielkość porcji

Wielu ludzi popełnia błąd, polegający na ignorowaniu wielkości porcji. Niezależnie od tego, jaka żywność ma stanowić twój posiłek, jedzenie zbyt dużych porcji może przynieść dodatkowe kilogramy. W tym przypadku rozmiar ma znaczenie.

  1. Tłuszcze

Wiele osób boi się jeść tłuszcz z obawy przed zwiększeniem masy ciała. Nic nie może być dalej od prawdy. Z przetworzonej żywności usuwa się  tłuszcz, ale zastępowany jest rafinowanym cukrem, solą i innymi niezdrowymi składniki.

Prawdą zatem jest, że wiele naturalnie występujących tłuszczów jest istotną częścią zdrowej diety. Sprawiają, że czujesz się pełen, a niektóre zawierają witaminy i minerały. Awokado, orzechy, oliwa z oliwek i tłuste ryby, takie jak łosoś, są doskonałym źródłem zdrowego tłuszczu.

  1. Witaminy

Aby zmaksymalizować stan zdrowia, musisz mieć dobrze zbilansowaną dietę, która zawiera wiele różnych składników ze wszystkich głównych grup żywności. Ważne jest, aby upewnić się, że otrzymasz wszystkie niezbędne witaminy i minerały, aby móc utrzymać ciało i umysł w najlepszej formie.

Witaminy pomagają trawić jedzenie, budować mięśnie i kości oraz zwalczać zakażenia.

  1. Emocje

Emocjonalne jedzenie i wynagradzanie jedzeniem może zniszczyć Twoje najlepsze wysiłki. Jedno z badań wykazało, że 86 procent osób zjadło “pocieszającą żywność” o wysokiej zawartości kalorii, gdy było szczęśliwe lub gdy chciało znaleźć pocieszenie. 74 procent z tych osób jadło do samodzielnego wynagrodzenia.

  1. Przepijanie kalorii

Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy ani nie obniża całkowitej ilości kalorii w postaci płynnej.  Zdrowe sok pomarańczowy na śniadanie może dodać do 100 kalorii. Koktajl owocowy po drodze na siłownię może dodać nam dodatkowe 500 kalorii. Duża latte w godzinach porannych to 250 kalorii, a kieliszek czerwonego wina do kolacji to kolejne 90 kalorii.

Woda, z drugiej strony, jest łatwo dostępna i ma 0 kalorii.

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017