10 produktów, których nie powinno się przechowywać w lodówce.
Często uważamy, że przechowywanie żywności w lodówce jest najlepszym sposobem na utrzymanie świeżości i trwałości produktów. Chociaż tak jest w przypadku wielu artykułów spożywczych, to istnieje również wiele produktów, które znacznie lepiej będzie pozostawić poza lodówką – zarówno ze względu na smak, jak i wartości odżywcze. Zimne temperatury mogą w rzeczywistości przyspieszyć proces rozkładu niektórych produktów spożywczych albo spowodować utratę ich pierwotnego smaku i ważnych enzymów. Trzymanie tych produktów w lodówce nie spowoduje żadnych poważnych szkód, ale mogą one stracić na swojej wartości odżywczej.
1. Ziemniaki i bataty
Trzymanie ziemniaków w niskich temperaturach może zmienić skrobię w cukier, co wpłynie na ich teksturę, a także sprawi, że będą smakowały słodko po ugotowaniu. Co ważniejsze, Agencja Standardów Żywności wyjaśnia, że po ugotowaniu cukry te łączą się z kwasem asparaginowym obecnym w ziemniakach i wytwarzają chemiczny akrylamid. Ziemniaki muszą być przechowywane w chłodnym i suchym miejscu w papierowych lub płóciennych torbach. Jeśli umyjesz ziemniaki przed ich przechowywaniem, wilgoć może spowodować powstawanie pleśni. Ważne jest również, aby ziemniaki były oddzielone od cebuli, ponieważ ziemniaki wydzielają gaz i wilgoć, które mogą spowodować rozpad cebuli.
2. Pomidory
Zimne powietrze zapobiega dojrzewaniu pomidorów i psuje smak i konsystencję pomidorów. Pomidory uwielbiają upał i nie lubią mrozu, a nawet po zebraniu wciąż mają awersję do zimnego klimatu. Umieszczenie pomidorów w lodówce zmienia ich strukturę chemiczną i zmniejsza zawartość lotnych związków w owocu, co wpływa na ich smak. Mogą nadal być dobre do gotowania, ale nie najlepsze do jedzenia świeżego. Przechowuj pomidory na blacie w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego i ciesz się ich smakiem.
3. Owoce tropikalne
Owoce takie jak banany, mango, ananasy i papaja są bardzo wrażliwe na zimno. Niskie temperatury osłabiają tkankę i likwidują enzymy, które umożliwiają dojrzewanie, powodując uszkodzenia na ich powierzchni i utratę smaku. Jeśli chodzi o banany, umieszczenie zielonych bananów w lodówce zatrzyma proces dojrzewania, a owoce pozostaną zielone przez bardzo długi czas. Banany zawsze najlepiej pozostawić w temperaturze pokojowej. Melony zaś tracą część swoich przeciwutleniaczy (likopenu i beta-karotenu).
4. Awokado
Awokado nie zaczyna dojrzewać, dopóki nie zostanie zebrane z drzewa. Kiedy kupujesz awokado ze sklepu, najprawdopodobniej będzie ono twarde. Przechowywanie awokado w lodówce całkowicie zatrzyma proces dojrzewania. Przechowuj awokado w temperaturze pokojowej, aż zmięknie i będzie gotowe do spożycia.
5. Oliwa z oliwek
Najlepiej przechowywać oliwę z oliwek w ciemnym, chłodnym miejscu, aby zapobiec zmianom smaku i tekstury. Zimne temperatury powodują skraplanie i utwardzanie oleju, nadając mu konsystencję masła. Aby utrzymać oliwę z oliwek w stanie, który jest łatwy w użyciu i zapewnia jej pełny, świeży smak, trzymaj ją z dala od lodówki.
6. Miód
Kanadyjskie Stowarzyszenie Pszczelarzy twierdzi, że miód powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej w suchym miejscu. Chłodzenie może powodować krystalizację. Miód będzie przechowywany w twojej szafce przez czas nieokreślony, ponieważ miód jest naturalnie konserwowaną żywnością i zachowa swoją świeżość przez dziesięciolecia.
7. Cebula
Cebula również wymaga dobrej cyrkulacji powietrza i najlepiej przechowywać ją z dala od ziemniaków, które jak wspomniano powyżej, wydzielają gaz, który szybko zepsuje cebulę. Jedyny moment, w którym cebula powinna być przechowywana w lodówce, to wtedy kiedy jest obrana lub posiekana – można ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez maksymalnie siedem dni.
8. Czosnek
Przechowywanie czosnku w lodówce lub w plastikowych torebkach spowoduje szybkie zepsucie. Najlepszym sposobem przechowywania czosnku jest trzymanie go w temperaturze pokojowej w suchym, ciemnym miejscu, które ma wystarczającą cyrkulację powietrza i mało światła, aby uniknąć kiełkowania cebulek.
9. Bazylia i aromatyczne zioła
Podobnie jak pomidory, bazylia uwielbia ciepło, więc dłuższy okres czasu w zimnym otoczeniu, takim jak lodówka, spowoduje jej przedwczesne zepsucie. Bazylię najlepiej przechowywać na blacie stołu i traktować jak świeże kwiaty. Świeże zioła również lubią wchłaniać zapachy wokół nich, a gdy znajdą się w lodówce, szybko stracą swój piękny naturalny aromat i oryginalny smak. Możesz spróbować je zawinąć w gazetę lub umieścić w hermetycznym pojemniku, jeśli muszą być w lodówce, ale temperatura pokojowa jest zawsze lepsza.
10. Kawa
Kawa nigdy nie powinna być przechowywana w lodówce. Kawa bardzo chętnie absorbuje wszelkie zapachy wokół niej, więc jeśli zostanie ona umieszczona w lodówce, kawa zacznie wchłaniać różne aromaty i nigdy nie powróci do swojego oryginalnego smaku arabiki. Mielona kawa wymaga hermetycznych pojemników oraz chłodnej, suchej i ciemnej przestrzeni, aby zachować smak i świeżość.