Zdrowe wyciskanie warzyw i owoców.
Wspólnie z marką GOTIE przygotowuję dla Was serię wpisów o zdrowych koktajlach oraz urządzeniach jakie możecie użyć. Dzisiaj kilka słów o wyciskaniu i blendowaniu.
W poszukiwaniu idealnych składników udaliśmy się do sklepu ”Ogrodnicy w kuchni” przy ul. Conrada 79 w Krakowie. Tam znajdziecie świeże owoce od lokalnych dostawców.
Wyciskanie soku opiera się na ekstrakcji płynu z owoców i warzyw, pomijając błonnik. Poprzez usunięcie błonnika wszystkie składniki odżywcze zawarte w soku roślinnym takie jak witaminy, minerały i enzymy zostaną błyskawicznie wchłonięte. Na dodatek wyciskanie soku odciąża układ trawienny, dzięki zapewnimy mu niezbędną regenerację i odrbinę odpoczynku.
Macie problemy z trawieniem? Wyciskanie jest doskonałą alternatywą dla osób, które uwielbiają bogate w rośliny diety, ale których układ trawienny jest zbyt wrażliwy, aby poradzić sobie z dużą ilością błonnika. Jeśli należycie do tej grupy osób, dzięki wyciskaniu będziecie mogli czerpać ogromne korzyści z wyśmienitych produktów bez zmagania się z dokuczliwym bólem brzucha. Dla osób skupionych na leczeniu lub poprawie ogólnego stanu zdrowia, soki oferują maksymalne korzyści zdrowotne w łatwej do strawienia i przyswojenia, w delikatnej formie.
A co z blendowaniem? Składniki wirują w kielichu, przekształcając się w przepyszne koktajle pełne witamin, minerałów i błonnika, zapewniając zdrowie i witalność ale i sprawną pracę jelit ze względu na bogatą zawartość błonnika.
Osoby kontrolujące swój poziom cukru we krwi powinny częściej wybierać blendowanie niż wyciskanie, ponieważ błonnik zapobiega gwałtownym wzrostom i spadkom pozimu cukru we krwi.. Co więcej, poza błonnikiem, koktajle pozwalają nam używać różnych znakomitych rodzajów żywności, z którymi nasza sokowirówka nie mogłaby sobie poradzić. Dobrym przykładem są tutaj kiełki, nasiona, orzechy i tzw. superfoods (np. chlorella, spirulina, młody jęczmień), które mogą nam zafundować potężną dawkę mocy, ale nie dadzą się wycisnąć. Blender w tym przypadku będzie idealny! Inną korzyścią blendowania jest oszczędność czasu. Blendowanie jest znacznie szybsze niż wyciskanie, a samo czyszczenie urządzenia przebiega błyskawicznie.
Wiele z blenderów wyposażonych jest w rozmaite akcesoria. Osobiście nie jestem aż tak wymagająca. Rzeczy, na które zwracam uwagę to silnik, mocne ostrza i gwarancja. Kolejną zaletą blenderów wysokoobrotowych jest to, że sprawniej proszkują produkty i wydobywają więcej składników odżywczych z włókien / miąższu. Dobrze sprawdzają się również w blendowaniu bardziej kapryśnych składników, jakimi są daktyle, czy orzechy i daktyli zdecydowanie ułatwia proces blendowania. Ważne aby przygotowany koktajl był nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy! Innowacyjnym urządzeniem jest blendery próżniowy (bez udziału powietrza), dzięki któremu przygotujemy koktajle o znacznie wyższej trwałości oraz intensywniejszym smaku i barwie.
Poniżej znajdziecie przepisy na kilka zdrowych, pysznych koktajli.
OCZYSZCZAJĄCY
– 2 pomarańcze
– sok z cytryny bądź limonki
– odrobina miodu
– szklanka wody mineralnej
– szklanka posiekanej pokrzywy
POPRAWIAJĄCY NASTRÓJ
– pestki z 1 granata
– 200 ml jogurtu naturalnego 2%
– 1 banan
– miód ( opcjonalnie )
REGENERACYJNY
– 1 ugotowany burak
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 banan
– 1 awokado
– 100g malin
– 150g truskawek
URODA
– 2 garście jarmużu
– 1 ogórek zielony
– garść natki pietruszki
– sok z połowy cytryny
ENERGIA
– 3 kiwi
– 2 zielone jabłka
– 1 ogórek
– 10 listków świeżej mięty