Awokado – owoc jedyny w swoim rodzaju
Awokado – owoc jedyny w swoim rodzaju. Podczas gdy większość innych składa się głównie z węglowodanów , ten jest bogaty w zdrowe tłuszcze. Liczne badania wskazują, że ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ze względu na swój kolor i kształt często nazywane jest gruszką aligatora. Zazwyczaj spożywamy żółto-zielony miąższ, natomiast pestka kryje w sobie również wiele dobrego.
Owoc jest bardzo odżywczy zawiera w sobie aż 20 różnych witamin i minerałów !
W porcji (100g) znajdziemy :
- Vitamin K: 26% ZDS.
- Folate: 20% ZDS.
- Vitamin C: 17% ZDS.
- Potassium: 14% ZDS.
- Vitamin B5: 14% ZDS
- Vitamin B6: 13% ZDS.
- Vitamin E: 10% ZDS.
Zwiera też w sobie w sobie niewielkie ilości manganu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, witaminy : A, B1, B2, B3.
160 kalorii, 2g białka i 15g zdrowych tłuszczy. Choć zawiera 9 gramów węglowodanów, 7 z nich to włókno. Nie zawiera cholesterolu ani sodu i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych.
Wyrzucana na ogół pestka jest źródłem wielu substancji przeciwutleniających, które zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Pestka to też potężne źródło błonnika. W krajach, w których awokado występuje naturalnie, stosuje się ją jako środek na dolegliwości układu pokarmowego, w tym jako panaceum na biegunkę. Pestkę suszymy na kaloryferze, po czym trzeba ją najpierw rozdrobnić na drobne kawałki, a potem w moździerzu na pył, który można dodawać np. do soków z warzyw i owoców.
Kilka faktów :
1. Owoc awokado zawiera w sobie więcej potasu niż doskonale nam znane banany.
2. Pełne jest jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
3. Jedząc awokado można obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.
4. Tłuszcz w nim zawarty pomaga w absorpcji innych składników odżywczych.
5. Pomaga chronić wzrok, dzięki silnym przeciwutleniaczom.
6. Może pomóc w zapobieganiu nowotworów.
7. Wyciąg z awokado pomaga chronić stawy.