Zadbaj o swoje serce za pomocą tych produktów
Wybór jedzenia wprowadzanego do naszej diety ma ogromny wpływ na organizm. Wiemy o tym wszyscy – mimo to w dalszym ciągu jemy szybko i niezdrowo. Przyczynia się to do zaburzeń pracy narządów wewnętrznych, w tym serca. Warto dowiedzieć się więc, które produkty są dla niego najlepsze. Oto kilka z nich :
Arbuz
Niskokaloryczna przekąska, która jest bogata w błonnik, antyoksydanty, potas, magnez, witaminę C i A. To wspaniałe źródło likopenu, zmniejszającego ryzyko chorób serca i raka. Arbuz dostarcza również cytrulinę, która może poprawiać zdrowie naszych naczyń krwionośnych, a nawet przynosi korzyści dla osób z zaburzeniami erekcji i cukrzycą.
Jagody
Zwiększają poziom dobrego cholesterolu, przy jednoczesnym obniżaniu ciśnienia krwi. Ponadto, te niskokaloryczne owoce zawierają składniki odżywcze, które wspomagają wzrost kości i przemianę tłuszczu w energię.
Kapusta
Prawdziwy odżywczy cios – pełen witamin K, A i C, a także kwasu foliowego, wapnia i błonniku. Te ważne składniki odżywcze zapobiegają zwapnieniu tętnic, a także chronią kości przed złamaniem. Dodatkowo wiążą kwasy żółciowe w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu obniża się poziom cholesterolu w organizmie.
Orzechy włoskie
Zabierz je do pracy jako przekąskę lub dodaj do ulubionej sałatki. Zawierają zdrowe tłuszcze omega-3 i antyoksydanty. Poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, a garść orzechów pomoże zaspokoić głód.
Komosa ryżowa
To wspaniałe źródło białka roślinnego, które lepsze jest dla zdrowia serca i nerek niż białko, pochodzące z mięsa czerwonego. Zawiera prawie dwukrotnie większą ilość błonnika od innych ziaren. Dobre źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tego samego rodzaju, które można znaleźć w oliwie z oliwek i awokado. Co więcej – nie zawiera glutenu.
Łosoś
Regularne, cotygodniowe spożywanie ryb zmniejsza nawet o 30% ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Łosoś zawiera w sobie tłuszcze omega-3, które zmniejszają ciśnienie krwi i mogą zapobiec powstawaniu stanów zapalnych w całym organizmie.
Migdały
To kolejna produkt, który pomaga utrzymać zdrowie serca. Spożywanie każdego dnia zaledwie garści migdałów obniża poziom cholesterolu LDL. Naładowane są witaminą E, błonnikiem i białkiem – wszystkimi niezbędnymi składnikami odżywczymi, pomagającymi utrzymać serce w szczytowej formie.
Melon
Dostępny praktycznie przez cały rok. Ta słodka przekąska zawiera w sobie mnóstwo witaminy C, obniżającej ryzyko chorób naczyń wieńcowych serca. Dostarczy nam również kwas foliowy, magnez, błonnik oraz witaminy A, B, K.