Wilgotne brownie z soczewicy
Czy jesteś gotowy na taką ucztę? To czekoladowe wilgotne brownie jest wykonane z soczewicy, oleju kokosowego i daktyli, co sprawia, że jest wilgotne w środku i nie zawiera rafinowanego cukru. Czystsza, zdrowsza, smaczniejsza wersja na każdą okazję!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ugotowanej wcześniej czerwonej soczewicy ( przestudzona )
- 1/4 szklanki oleju kokosowego dobrej jakości
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki syropu klonowego
- 6 daktyli bez pestek ( przed dodaniem zamocz je we wrzątku na ok. 5 minut )
- ⅓ szklanki kakao w proszku ( oczywiście gorzkie, naturalne )
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- ½ szklanki malin
- ½ filiżanki ciemnej czekolady ( min. 70% )
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C
- Połącz soczewicę, olej kokosowy, sól morską, syrop klonowy, daktyle, kakao i jajka za pomocą szybkiego miksera lub robota kuchennego. Mieszaj, aż masa będzie gładka i nie będziesz już widział soczewicy ani kawałków daktyli.
- Wymieszaj powstałą masę z mąką migdałową, kawałkami czekolady i malinami.
- Rozłóż masę na pergamin wyłożony w kwadratowej foremce o średnicy 20 cm lub w foremkach do muffinek i piecz przez ok. 40 minut.
- Ciasteczka powinny być wilgotne w środku i najlepsze będą po ostudzeniu.