Świąteczne pierniczki w wersji dietetycznej
Czy Ty też nie wyobrażasz sobie Świąt bez pierniczków? Mam na to sposób – przygotuj je w wersji dietetycznej. Poniżej znajdziesz przepis. są pyszne – oczywiście najsmaczniejsze po kilku dniach. Wypróbuj je sam.
Czego potrzebujesz?
- 100 g mąki gryczanej
- 60 g mąki kokosowej
- 15 g oleju kokosowego
- 45 g miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka zmielonych goździków
- szczypta chili
Wszystkie suche składniki połącz ze sobą w misce. Wbij do tego jajko oraz rozpuszczony wcześniej olej kokosowy wraz z miodem. Wymieszaj całość i zagnieć spójną masę. Ciasto umieć na pół godziny w lodówce po czym rozwałkuj je i wytnij z niego swoje ulubione wzory. Pierniczki zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
Przechowuj je w zamkniętym pudełeczku.