Single Blog

Lunch Box – do pracy II

Burrito Bowl

Ten przepis jest pełen białka z czarnej fasoli i mielonego indyka, zdrowych tłuszczów i pełnych ziaren. To pełne smaku danie zaspokoi twoje pragnienia fast-food i zapewni Ci zaopatrzenie w świeże posiłki przez 4 dni – jeśli nie masz czasu gotować codziennie.

Składniki

  • 3 szklanki wody
  • 2 opakowania ryżu krótkoziarnistego ( 200g ), niegotowany
  • 1  kg piersi indyka
  • ½ łyżki oleju kokosowego
  • sok z ½ cytryny
  • sól himalajska dla smaku
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej 
  • 350g czarnej fasoli z puszki
  • 2 kolby kukurydzy ( ugotowane ) potem można przygrillować, jeśli masz taką możliwość.
  • 1 limonka ( sok )
  • garść posiekanej kolendry
  • 4 świeże pomidory

INSTRUKCJE

METODA

  1. Ugotuj ryż.
  2. Przyrządź mięso: podczas gotowania ryżu rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Następnie dodaj olej kokosowy i mięso na patelnię ( pokrojone w drobną kostkę lub zmielone – wybór jest Twój ), często mieszaj i za pomocą drewnianej łyżki rozdziel je. Dopraw przyprawami, w tym posiekanym drobniutko czosnkiem i sokiem ½ cytryny. Dodaj sól do smaku. 10 minut i wszystko powinno być gotowe.
  3. Przygotowanie: Podziel ryż, fasolę, mięso i kukurydzę między cztery pojemniki. Dodaj do każdego kilka kropli soku z limonki i posyp kolendrą. Jeśli jesz od razu, dodaj świeże warzywa. Jeśli zachowujesz niektóre porcje na później, zapakuj wybrane świeże dodatki osobno ( np. wymienione w liście składników pomidory ), aby móc zagrzać wszystkie gorące składniki za jednym razem i dodać zimne składniki później.

Do tego dania możesz przygotować sobie równie guacamole. Będziesz potrzebować:

  • 2 owoce awokado
  • sok z 1 limonki
  • 1 ząbek czosnku ( wyciśnięty przez praskę )
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki połącz ze sobą w jedną masę. Możesz to zrobić z pomocą zwykłego widelca.

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017