Single Blog

Hashimoto – Przyczyny. Co jeść? Czego unikać?

Ponieważ nasz świat i żywność stają się bardziej zanieczyszczone i zdegradowane, częstość występowania chorób autoimmunologicznych będzie stale wzrastać. Nasze środowisko nas zabija i nie ma w chwili obecnej idealnego rozwiązania, które by nas przed tym uchroniło.

Choroby autoimmunologiczne

Przede wszystkim choroba autoimmunologiczna rozwija się, gdy układ odpornościowy, który chroni twoje ciało przed chorobą, decyduje się zaatakować twoje zdrowe komórki, ponieważ myśli, że są one obce. Autoimmunizację najłatwiej zrozumieć jako stan „nad-odporny”. W zależności od rodzaju choroby autoimmunologicznej może wpływać na jeden lub wiele różnych typów tkanki ciałaZaleca się różne metaboliczne, funkcjonalne testy laboratoryjne, aby zidentyfikować „substancje pobudzające układ odpornościowy”, wtedy można stworzyć odpowiednią dietę, dobrać suplementy i ustalić odpowiedni tryb aktywności, aby poradzić sobie z tym problemem.

Choroba autoimmunologiczna i funkcja tarczycy

Wraz z epidemią otyłości, niedoczynność tarczycy również gwałtownie rośnie, a ponieważ słabe funkcjonowanie tarczycy zwykle powoduje przyrost masy ciała, są one często połączone. Gdy tarczyca lub jej hormony zostaną zaatakowane przez układ immunologiczny, rezultatem może być osłabiona praca tarczycy, i to może nie być z łatwością zdiagnozowane przez większość lekarzy we wczesnym stadium rozwoju. Dlatego ważne jest, aby społeczeństwo, personel żywieniowy i pracownicy służby zdrowia nauczyli się rozpoznawać objawy i przejawy. Niedoczynność tarczycy, jeśli nie jest leczona, może przyczynić się do niepożądanego przybrania na wadze i szeregu wyniszczających objawów, które mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Co to jest tarczyca i jak to działa?

Tarczyca to mały gruczoł w kształcie motyla, który znajduje się u nasady gardła, pod jabłkiem Adama i jest odpowiedzialny za produkcję kilku hormonów, które wpływają na produkcję energii niemal każdej komórki, tkanki i narządu w ciele. Kontroluje metabolizm, reguluje temperaturę ciała i wpływa na masę ciała, siłę mięśni, poziom energii i płodność. Pierwotne hormony wytwarzane przez tarczycę (T4 i T3) powstają z aminokwasów tyrozyny i jodu. Produkcja hormonów zależy od podwzgórza odczuwającego potrzebę zwiększenia stężenia hormonu tarczycy oraz sygnału przysadki mózgowej poprzez uwalnianie hormonu tarczycy. Hormon stymulujący tarczycę, uwalniany z przysadki mózgowej, wpływa i kontroluje produkcję tych hormonów. Stymulujący hormon tarczycy podnosi się i zmniejsza w odpowiedzi na wahania poziomu hormonów we krwi. Niedoczynność tarczycy może wystąpić, gdy dysfunkcja w którymkolwiek z tych gruczołów powoduje niedoczynność produkcji hormonu tarczycy. Może to również wynikać z innych problemów, takich jak: nieskuteczna konwersja w komórkach T4 do T3 lub niewrażliwość receptorów hormonalnych w komórkach. Ta niska aktywność tarczycy przyczynia się do ogromnej liczby efektów fizjologicznych w organizmie z powodu zmniejszonej aktywności enzymów.

Zapalenie tarczycy Hashimoto

Zapalenie tarczycy Hashimoto jest autoimmunologicznym stanem zapalnym powodowanym przez „komórki pomocnicze T” układu odpornościowego . W przypadku zapalenia tarczycy Hashimoto objawy są na ogół takie same jak w przypadku innych postaci niedoczynności tarczycy, ale jeśli nie są leczone, gruczoł może ostatecznie zostać zniszczony. Kiedy tak się dzieje, ciało wytwarza przeciwciała atakujące własną tarczycę. Wyróżnia się obecnością autoprzeciwciał i często wiąże się z innymi chorobami autoimmunologicznymi, zwłaszcza z celiakią. Hashimoto jest najczęściej diagnozowaną postacią niedoczynności tarczycy. To, co sprawia, że ​​stan ten jest gorszy, to fakt, że znaczna liczba osób, u których zdiagnozowano Hashimoto, jest całkowicie bezobjawowa i  ​​nie wykazują żadnych objawów, a inny niewielki procent zarówno mężczyzn, jak i kobiet jest subklinicznych, co oznacza, że ​​ich objawy niskiej czynności tarczycy są niewykrywalne przez testy kliniczne.

U kogo najczęściej występuje?

Hashimoto może występować w każdym wieku, nawet u małych dzieci i może wpływać na obie płcie. Najczęściej jednak występuje u kobiet, zazwyczaj w wieku 30 i 50 lat. W wieku 60 lat ocenia się, że 20% kobiet cierpi na niedoczynność tarczycy. Kobiety są od 10 do 50 razy bardziej narażone na ryzyko rozwoju Hashimoto niż mężczyźni. Powodem tego wydaje się być to, że ten sam system, który reguluje odporność, reguluje również cykle reprodukcyjne u kobiet.

Co powoduje zapalenie tarczycy Hashimoto?

Badania sugerują, że przyczyną jest kombinacja genetyki i czynników środowiskowych. Zarówno choroba Hashimoto, jak i Grave’a występują w rodzinach z zaburzeniami autoimmunologicznymi, ale osoby podatne genetycznie również wymagają jednego lub więcej czynników środowiskowych, aby spowodować proces chorobowy. Specjaliści uważają, że wiele czynników, nie tylko jeden, przyczynia się do wystąpienia niedoczynności tarczycy. Np. toksyny, zwłaszcza te wytwarzane z produktów petrochemicznych, takich jak tworzywa sztuczne (znajdujące się w butelkach z wodą, które pijemy), pestycydy, nawozy, dioksyny, produkty do pielęgnacji ciała, a także substancje obecne w powietrzu i wodzie z kranu, wszystkie zawierają substancje naśladujące estrogeny organizmu. Te ksenoestrogeny są silnymi zaburzeniami endokrynologicznymi, które wpływają na równowagę hormonów. W szczególności rtęć i fluorek (w pastach do zębów i wodzie) są również substancjami zaburzającymi gospodarkę hormonalną.

Możliwe wyzwalacze:

  • Infekcje wirusowe, bakteryjne lub Candida
  • Stres trwający, wystarczający do spowodowania niewydolności nadnerczy (utrudnia konwersję T4 do T3 i osłabia obronę immunologiczną organizmu)
  • Ciąża 
  • Uraz (operacja lub wypadek)
  • Niedobory składników odżywczych (szczególnie jodu i / lub selenu)
  • Bakterie pokarmowe

Objawy

Jak wspomniano powyżej, zapalenie tarczycy Hashimoto może być bezobjawowe, ale gdy pojawiają się objawy, zaczynają się one zwykle jako stopniowe powiększenie tarczycy i / lub stopniowy rozwój niedoczynności tarczycy, z objawami obejmującymi:

  • Niedokrwistość 
  • Mgła mózgu (zapominanie, powolne myślenie, ciągła utrata energii)
  • Bóle w klatce piersiowej
  • Nietolerancja zimna. Bardzo zimne dłonie i stopy.
  • Zimna pogoda pogarsza objawy
  • Zaparcia
  • Depresja
  • Sucha, szorstka skóra
  • Wczesne siwe włosy
  • Wyczerpanie po ćwiczeniach
  • Częste przeziębienie i grypa
  • Bóle głowy, w tym migreny
  • Wysoki poziom cholesterolu, zwłaszcza LDL
  • Niepłodność i poronienia
  • Niska temperatura podstawowa
  • Obniżone libido
  • Skurcze mięśni 
  • Wypadanie włosów
  • Zespół niespokojnych nóg
  • Ciężkie PMS
  • Zaburzenia snu
  • Zmęczone, obolałe mięśni
  • Słabe, kruche paznokcie
  • Przybranie na wadze

Istnieją również inne, rzadziej występujące objawy, w tym podwyższone ciśnienie krwi i nadmiar woskowiny w uszach . Mogą również występować głębokie implikacje zdrowotne wynikające z obniżonej funkcji tarczycy, w tym niskiego wzrostu, zmniejszonej koncentracji, uwagi i obniżonego ilorazu inteligencji u dzieci urodzonych z niedoczynnością tarczycy i prawdopodobnie zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Dieta

Po uzyskaniu diagnozy Hashimoto, celem diety jest zatrzymanie stanu zapalnego, zrównoważenie hormonów, pomoc w hormonoterapii i prawidłowym przekształceniu hormonów. Ponieważ leki hormonalne tarczycy są wskazane po wykryciu przeciwciał, zalecenia dietetyczne mają stanowić uzupełnienie terapii medycznej, a nie jej miejsce. Odżywcze wsparcie tarczycy jest najkrótszą drogą do wyleczenia. Najważniejsze jest przyjęcie diety bogatej w wysokiej jakości białka i tłuszcze , z mnóstwem świeżych, organicznych warzyw, owoców, orzechów, nasion, pełnych ziaren i innych pokarmów o dużej zawartości składników odżywczych. Nacisk na zwiększoną ilość białka jest wysoce zalecany, ponieważ obniżona funkcja tarczycy zmniejsza zdolność organizmu do absorbowania białek. Jednak osoby, których metabolizm jest napędzany głównie przez nadnercza, tyroidy lub gruczoły płciowe, wymagają niewielkich modyfikacji dietetycznych, pomimo rozpoznania Hashimoto. Staraj się również jeść trzy posiłki i dwie lub trzy przekąski dziennie, aby utrzymać poziom energii przez cały dzień.

Białka. Zaleca się spożywanie 20 gramów białka w każdym posiłku, a zwłaszcza w postaci białek zwierzęcych. Białko serwatki jest również dobrym źródłem, ale jeśli jesteś weganinem lub wegetarianinem, najlepszym wyborem bedą: Spirulina, Migdały, Orzechy Włoskie, Chia, Len czy Nasiona Konopi.

Zdrowe tłuszcze. 4-6 łyżek dziennie „dobrych tłuszczów” z awokado, orzechów i nasion (zwłaszcza dyni, chia i lnu), organicznego masła i ghee, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, mleka kokosowego, mięsa. Kokos jest bardzo przyjazny dla tarczycy, z powodu zawartego w nim kwasu laurynowego, który działa kojąco na układ hormonalny. Średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe w produktach kokosowych szybko się trawią i zapewniają lepsze źródło energii dla organizmu, a także pomagają w odchudzaniu!

Pokarmy bogate w antyoksydanty. Nacisk na żywność zawierającą witaminę A jest szczególnie pomocny, ponieważ witamina A często brakuje u osób cierpiących na jakąkolwiek chorobę autoimmunologiczną. Powodem tego jest fakt, że ich ciała często nie są wydajne, jeśli chodzi o przekształcanie beta-karotenu w witaminę A. Inne składniki odżywcze (które zapewniają właściwości antyoksydacyjne), które są często niedostateczne u ludzi z zapaleniem tarczycy Hashimoto, obejmują witaminy C i E, jod, cynk i selen.

  • Witamina A i bogata w beta-karoten żywność: marchew, gotowana wątroba cielęca, olej z wątroby dorsza, jaja, jogurt grecki, lekko gotowany szpinak, jarmuż, sałata ziemniaczana, kabaczek zimowy,  morele i słodkie ziemniaki.
  • Witamina C: pietruszka, brokuły, owoce cytrusowe, sałata rzymska
  • Witamina E: nasiona słonecznika, migdały, awokado
  • Jod: wodorosty morskie, owoce morza (wolne od rtęci, dzikie, niehodowlane)
  • Cynk: ostrygi, kraby, wołowina (ekologiczna i / lub karmiona trawą), nasiona sezamu i dyni
  • Selen: orzechy brazylijskie, dorsz, krewetki, halibut, owies, nasiona słonecznika, brązowy ryż

Warzywa. Spożywaj co najmniej 4 porcji dziennie i wybieraj szeroką gamę kolorowych warzyw, jedząc je lekko ugotowane lub surowe. Unikaj spożywania surowych warzyw z rodziny kapustnych, ponieważ hamują one funkcję tarczycy.

Węglowodany: Znajdziesz je owocach, ziarnach i warzywach bogatych w skrobię.

Woda: Pij co najmniej 8 szklanek czystej, przefiltrowanej wody dziennie. Unikaj wody z chlorem i fluorem , ponieważ są to halogeny i rywalizują z jodem i mogą zaburzać funkcjonowanie tarczycy. Pamiętaj też: nie jest rozsądnie kupować wodę w plastikowych butelkach!

Czego unikać? 

Gluten: Hashimoto występuje częściej u osób z celiakią niż w populacji ogólnej. Cząsteczki glutenu są bardzo podobne do tkanki tarczycy i możliwe jest, że układ odpornościowy identyfikuje tarczycę jako gluten i atakuje go. Unikaj pszenicy, jęczmienia, żyta i pszenżyta.

Aspartam: Oprócz innych znanych efektów toksycznych Aspartam wydaje się być szczególnie problematyczny dla tarczycy.

Sól jodowana: nawet jeśli tarczycy zależy od jodu do produkcji hormonów, to nie jest sposób, aby go uzyskać. Używanie soli morskiej, która jest nieprzetworzona i zawiera minerały śladowe, jest o wiele lepszym wyborem.

Oleje nienasycone: (w tym olej rzepakowy) Te produkty przyczyniają się do niedoczynności tarczycy, ponieważ zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-6 wspomagających stan zapalny i są zazwyczaj zjełczałe.

Soja nieekologiczna: działa destrukcyjnie na układ hormonalny. Wyjątkiem są fermentowane produkty sojowe, takie jak tempeh, natto i miso.

Porady & Triki

Dietetyczne „sztuczki” mogą również pomóc w niedoczynności tarczycy, więc oto dwie pomocne wskazówki:

  1. Zmniejsz spożycie kalorii o około 30% i przestań jeść, zanim się nasycisz, jednocześnie przyjmując odpowiednie składniki odżywcze.
  2. „Jedz śniadanie jak król, lunch jak książę i obiad jak nędzarz”, aby zapobiec przeładowaniu ciała pokarmem w nocy, gdy zamieniamy tłuszcz w mięśnie za pomocą hormonu wzrostu i dobrze go zasilać w ciągu dnia, aby zaspokoić potrzeby energetyczne.

Przykładowa dieta dla osoby cierpiącej na Hashimoto

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017