Single Blog

Główne źrodła przeciwutleniaczy w diecie! Sprawdź gdzie jest znajdziesz!

Stosowanie diety bogatej w przeciwutleniacze jest nie tylko korzystne dla zdrowia, ale także dla Twojej skóry. Pomyśl o tym jak o swoim wewnętrznym systemie pielęgnacji skóry.

Wolne rodniki przyspieszają proces starzenia. Żywność bogata w przeciwutleniacze może pomóc w przeciwdziałaniu tym szkodom spowodowanym przez zanieczyszczenia, stres lub niewłaściwą dietę. Wysokie spożycie witaminy C, beta-karotenu i innych antyoksydantów wiąże się ze zmniejszeniem widoczności zmarszczek i suchości skóry.

Oto główne przeciwutleniacze w żywności i ich źródła w diecie:

  • Witamina C (kwas askorbinowy) – świeże owoce i warzywa.
  • Witamina E (tokoferole, tokotrienole) – oleje roślinne, orzechy, mango, brokuły.
  • Witamina A – marchew, słodkie ziemniaki, mleko, jajka.
  • Przeciwutleniacze polifenolowe (resweratrol, flawonoidy) – herbata, kawa, owoce, oliwa z oliwek, cynamon, czerwone wino.
  • Karotenoidy (likopen, karoteny, luteina) – świeże owoce i warzywa, jaja.

Najlepszą rzeczą z powyższej listy przeciwutleniających produktów do pielęgnacji skóry jest to, że są one również smaczne i można je łatwo włączyć do niemal każdego posiłku!

1. Koktajle owocowe  

Włączenie smacznych koktajli jagodowych do diety to dobry sposób na codzienną dawkę potrzebnego ”pokarmu” dla skóry. Korzystaj z sezonowych owoców a zimą trzymaj pudełko organicznych jagód w zamrażarce – następnie po prostu wrzuć je do blendera z odrobiną mleka lub jogurtu lub innymi owocami i ciesz się smakiem! Najlepsze przeciwutleniacze to żurawina, jagody, jeżyny, maliny i truskawki.

2. Granat

Używamy granatu w wielu naszych kosmetykach do pielęgnacji skóry ze względu na jego wysoką siłę przeciwutleniającą i przeciwstarzeniową. Ten wspaniały owoc dostarcza witaminy C i B5, potasu i przeciwutleniaczy. Sok z granatów jest szczególnie bogaty w przeciwutleniacze, jeszcze bardziej niż czerwone wino, zielona herbata i dzikie jagody.

3. Zielona herbata

Podczas gdy zielona herbata może zawierać kofeinę (więc powinieneś jej unikać, jeśli chcesz stosujesz dietę bez kofeiny), jest ona bogata w katechiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Jedna filiżanka zielonej herbaty dostarcza 10-40 mg polifenoli i ma działanie przeciwutleniające większe niż porcja brokułów, szpinaku, marchwi lub truskawek. Jeśli nie lubisz pić jej na gorąco, spróbuj użyć mrożonej zielonej herbaty jako bazy swoich koktajli lub zielonych napojów.

4. Czerwone pyszne jabłka

Podczas gdy wszystkie jabłka są bogate w przeciwutleniacze, czerwone pyszne jabłka zawierają ich najwięcej! Głównym źródłem przeciwutleniaczy w jabłkach są polifenole, które są pięciokrotnie bardziej rozpowszechnione w skórze owocu niż w miąższu. To dobry powód, żeby kupić organiczne jabłka i zjeść całe bez obierania.

5. Czerwone wino

Niestety, nie będziesz wyglądać młodziej, pijąc więcej czerwonego wina – alkohol jest bardzo odwadniający dla skóry, nie wspominając już o innych efektach zdrowotnych. Ale czerwone wino ma wysoką zawartość silnego przeciwutleniacza, zwanego resweratrolem, więc delektowanie się nim z umiarem (nie więcej niż jeden mały kieliszek dziennie) zapewni Twojemu organizmowi dobre działanie antyoksydacyjne.

 

6. Czosnek

Prawie każda kulinarna tradycja na całym świecie hojnie wykorzystuje tą cudowną roślinę. Ząbek czosnku zawiera witaminy A, B i C, selen, jod, potas, żelazo, wapń, cynk i magnez. Oprócz swojej roli jako silnego pokarmu przeciwutleniającego, jest także przydatny w obniżaniu ciśnienia krwi i cholesterolu, usuwaniu metali ciężkich z organizmu oraz działaniu jako środek przeciwgrzybiczy i przeciwwirusowy.

7. Jogurt

To genialny ”pokarm śniadaniowy” zmieszany z nasionami chia i owocami lub dodany do koktajli jagodowych albo zjedzony jako zdrowy deser zamiast lodów. Sam w sobie nie jest przeciwutleniaczem, ale uzupełnia antyoksydacyjny glutation w komórkach naszego organizmu, dając początek działalności antyoksydacyjnej organizmu. Jest również bogaty w ryboflawinę, ważną witaminę B.

8. Pomidory

Jednym z najbardziej wszechstronnych składników w kuchniach całego świata jest pomidor. Jest również jednym z najbogatszych źródeł likopenu, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Likopen potrzebuje tłuszczu do optymalnej absorpcji, więc połączenie pomidorów z oliwą z oliwek zwiększy poziom likopenu.

9. Brokuły i słodkie ziemniaki

Są to dwa warzywa o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy. Brokuły zawierają więcej witaminy C i wapnia niż pomarańcze i mleko. Słodki ziemniak jest bogatym źródłem beta-karotenu, prekursora witaminy A. Pamiętaj jednak, aby nie rozgotować ich i nie zniszczyć składników odżywczych. Spróbuj tego: delikatnie ułóż razem kilka brokułów i słodkich ziemniaków, a następnie skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, posyp czystą solą morską i świeżo zmiażdżonym lub posiekanym czosnkiem – zapiecz!

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017