Single Blog

Bylica piołun – właściwości i zastosowanie

Piołun jest doskonałym lekarstwem w kwestiach trawiennych, a to dlatego, że jego gorzki smak wpływa za pomocą pęcherzyka żółciowego na wytwarzanie się i wydzielanie żółci. Należy również zauważyć, iż piołun jest bardzo użyteczny w łagodzeniu gorączki. Może być także stosowany miejscowo w celu zmniejszenia stanu zapalnego wywołanego ukąszeniem owadów oraz wspomaga gojenie się tego miejsca.

Przydatny jest również w leczeniu żółtaczki i zaburzeń pracy wątroby. Wpływa też na popęd seksualny.

Występowanie

Liście mają prawie pierzasty wygląd. Zarówno łodyga i górna powierzchnia liści pokryte są małymi, białawymi włoskami. Piołun można znaleźć w północnych i zachodnich częściach Europy, gdzie najczęściej rośnie dziko. Uważa się, że wiele z tych roślin niegdyś powszechnie uprawiane było dla ich leczniczych właściwości, odstraszających owady.

Właściwości

Zioło zawiera w sobie duże ilości taniny, żywice, azotan potasu, gorzki glikozyd absyntu i kwas piołunowy. Często całe zioło- jak i korzenie, łodygi, liście, kwiaty są używane w różnych preparatach. Prawidłowo zbierane liście i kwiaty piołunu, zebrane w ciepłe, słoneczne dni można ususzyć wykorzystać  jako herbatę. ½ do 1 łyżeczki świeżych lub suszonych liści piołunu zalać nie do końca wrzącą wodą. Parzyć pod przykryciem 4, 5 minut i przecedzić. Nie należy stosować więcej niż łyżeczki na szklankę lub parzyć zbyt długo. W przeciwnym wypadku herbata może być zbyt gorzka do picia. Można próbować słodzić herbatę miodem organicznym, ale może się okazać, że poprawi smak tylko trochę. Należy zachować ostrożność, jeżeli chodzi o piołun, ponieważ, zbyt duża ilość może powodować biegunkę.

Korzyść ze stosowania piołunu może być większa  w połączeniu z innymi ziołami, które wspierają  trawienie, takimi jak np. mięta pieprzowa. Piołun wspiera również krążenie i łagodzi podrażnienia. Badania wskazują również, że piołun może nawet mieć właściwości neuroprotekcyjne.

Podobnie jak wiele innych roślin, piołun jest skoncentrowanym źródłem przeciwutleniaczy.

Piołun jest bezpieczny dla większości ludzi. Ale w ramach  środków ostrożności, kobiety, które są w ciąży lub karmiące piersią powinny go unikać. Olejku z piołunu nie powinno się zażywać też wewnętrznie. Jak zawsze należy skonsultować się z zaufanym lekarzem opieki zdrowotnej przed rozpoczęciem korzystania z kolejnego suplementu

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017