Single Blog

Dieta w niedoczynności tarczycy.

Gruczoł tarczycy jest głównym organem w ludzkim ciele, który jest odpowiedzialny za wytwarzanie hormonów niezbędnych do regulowania metabolizmu. Jeśli takie procesy zostaną przerwane, może to spowodować niedoczynność tarczycy. Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym organizm nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów tarczycy.  To choroba wywołana niedoborem hormonu tyroksyny (T4) i wynikającym z tego niedostatecznym działaniem trijodotyroniny (T3) w komórkach organizmu. W wyniku tego mogą wystąpić objawy takie jak: nietolerancja zimna, zaparcia, zmęczenie, przyrost masy ciała, suchość skóry, utrata włosów, a nawet depresja. 

Zdiagnozowanie niedoczynności tarczycy oznacza zmianę dotychczasowego stylu życia i DIETY. Musi istnieć świadomy i spójny plan codziennego przyjmowania pokarmu, aby zredukować objawy i zapobiec zaburzeniom, które mogą zakłócić codzienne funkcjonowanie.

Jakie są najczęstsze przyczyny niedoczynności tarczycy?

– Zaburzenia gospodarki hormonalnej

– Słaba dieta ( uboga w składniki opisane poniżej )

– Ciąża

– Stany zapalne, w tym zapalenie jelit

– Wysoki poziom stresu

– Siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej

– Interakcja z innymi lekami, szczególnie silnymi stosowanymi w leczeniu chorób nowotworowych, chorób psychicznych czy serca.

W jaki sposób niedoczynność wpływa na Twój organizm?

Hormon tarczycy pomaga kontrolować szybkość metabolizmu. Im szybszy metabolizm, tym więcej kalorii spali twoje ciało. Ludzie z niedoczynnością tarczycy produkują mniej hormonów tarczycy. Oznacza to, że mają wolniejszy metabolizm i spalają mniejszą ilość kalorii w spoczynku. Słaby metabolizm może spowodować zmęczenie, zwiększyć poziom cholesterolu we krwi i utrudnić utratę wagi. Jeśli trudno jest Ci utrzymać wagę spróbuj wykonać cardio o umiarkowanej lub wysokiej intensywności. Obejmuje to ćwiczenia, takie jak szybkie chodzenie, bieganie, wędrówki i wioślarstwo. Badania pokazują, że ćwiczenia aerobowe o umiarkowanej lub wysokiej intensywności mogą pomóc w zwiększeniu poziomu hormonów tarczycy. To z kolei może przyspieszyć twój metabolizm. Osoby z niedoczynnością tarczycy mogą również skorzystać na zwiększeniu spożycia białka.

Jakie składniki odżywcze są ważne?

Jod jest niezbędnym minerałem niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy. Tak więc osoby z niedoborem jodu mogą być narażone na niedoczynność tarczycy. Niedobór jodu jest bardzo powszechny i ​​dotyka prawie jedną trzecią światowej populacji. Jest jednak mniej powszechny u ludzi z krajów rozwiniętych, ponieważ mogą oni uniknąć niedoboru jodu dodając do swojej żywności jodowaną sól kuchenną. Jeśli masz niedobór jodu, dodaj do posiłków jodowaną sól kuchenną lub zjedz więcej produktów bogatych w jod, takich jak wodorosty, ryby, nabiał i jaja. Suplementy jodu nie są konieczne, ponieważ możesz otrzymać dużo jodu z diety. Niektóre badania wykazały również, że zbyt wiele może uszkodzić tarczycę.

Selen pomaga ciału „aktywować” hormony tarczycy.  Ten niezbędny minerał ma również właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że ​​może chronić gruczoł tarczycy przed uszkodzeniem przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami . Dodanie do diety produktów bogatych w selen jest świetnym sposobem na zwiększenie poziomu selenu. Orzechy brazylijskie, tuńczyk, sardynki, jaja , rośliny strączkowe i szpinak – to produkty, w których możemy go szukać. Jednak należy unikać przyjmowania suplementu selenu, chyba że zaleci to lekarz. Suplementy dostarczają dużych dawek, a selen może być toksyczny w dużych ilościach.

Cynk podobnie jak selen, pomaga również organizmowi „aktywować” hormony tarczycy. Badania pokazują również, że cynk może pomóc organizmowi w regulacji TSH. Niedobory cynku są rzadkie w krajach rozwiniętych, ponieważ cynk jest w wielu produktach. Niemniej jednak, jeśli masz niedoczynność tarczycy, powinieneś starać się jeść więcej pokarmów bogatych w cynk, takich jak ostrygi i inne skorupiaki, wołowina i kurczak.

Żelazo jest on składnikiem jednego z kluczowych enzymów, zwanego tarczycową peroksydazą jodującą. Enzym ten aktywuje przemiany tyreoglobuliny w T3 i T4. Deficyt żelaza w organizmie powoduje zmniejszoną syntezę hormonów tarczycy w osoczu, zwiększenie wydzielania TSH oraz powiększenie tarczycy i rozwój jej niedoczynności. Przyczyną tego deficytu może być niska zawartość przyswajalnych form tego pierwiastka w pożywieniu lub zaburzenia jego wchłaniania.

Źródła potrzebnych składników w diecie:

jod: dzikie ryby, owoce morza, algi morskie

elazo: mięso oraz podroby mięsne, ryby, żółtko jaja kurzego, otręby i zarodki pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, takie jak boćwina, bób, burak, groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka liście i korzeń, szczaw i szpinak, oraz owoce – porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado, owoce suszone, nasiona lnu, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych

selen: orzechy brazylijskie, ryby (makrela, halibut, dorsz, śledź), nasiona roślin strączkowych, indyk, wołowina, grzyby. Najlepiej przyswajalna forma selenu, selenometionina i selenocysteina, znajduje się także w pełnoziarnistych produktach zbożowych

cynk: mięso, jaja, nasiona słonecznika, nasiona lnu, chia, nasiona dyni, fasola, ciecierzyca, kiełki i otręby pszenne, czosnek, cebula, grzyby i ostrygi.

Pamiętaj również o piciu dużej ilości wody – 8 szklanek dziennie to absolutne minimum.

Probiotyki – wspomagają m.in. leczenie biegunek, alergii, atopii, chorób zapalnych jelit i wątroby, wzmacniają odporność organizmu. Źródłem probiotyków są fermentowane produkty takie jak kiszonki, opisywana przeze mnie już kiedyś kombucha lub mleczne ( kefir czy jogurt kozi ).

Zbawienne dla Twojego zdrowia może okazać się również wprowadzenie do diety bulionu – szczególnie takiego ugotowanego na kościach. To cenne źródło proliny i glicyny.

Czego w takim razie unikać?

Goitrogeny to związki, które mogą zakłócać normalne funkcjonowanie tarczycy. Zaskakujące jest to, że wiele potraw zawiera goitrogeny.

Produkty sojowe

Niektóre warzywa: kapusta, brokuły, jarmuż, kalafior, szpinak itp.

Owoce i rośliny skrobiowe: słodkie ziemniaki, maniok, brzoskwinie, truskawki itp.

Orzechy i nasiona: proso, orzeszki piniowe, orzeszki ziemne itp.

Więc teoretycznie ludzie z niedoczynnością tarczycy powinni unikać goitrogenów, co może być problemem dla osób, którym brakuje jodu.

Gluten to białko występujące w ziarnach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Ludzie, którzy mają celiakię, chorobę autoimmunologiczną, nie mogą jeść glutenu. Ich ciało omyłkowo atakuje i powoduje uszkodzenie otaczającego je jelita. Niestety, badania pokazują, że osoby z chorobą autoimmunologiczną są narażone na ryzyko rozwoju innych chorób autoimmunologicznych.

Dwie substancje, które mogą uszkodzić tarczycę to: goitrogeny i gluten. Goitrogeny mogą zakłócać normalną czynność tarczycy, a niektóre osoby z niedoczynnością tarczycy mogą również cierpieć na celiakię.

Na szczęście nie ma zbyt wielu pokarmów, których powinieneś unikać, jeśli masz niedoczynność tarczycy. Jednak żywność zawierająca goitrogeny powinna być spożywana z umiarem i najlepiej gotowana. Należy również unikać jedzenia wysoko przetworzonych produktów spożywczych, ponieważ zwykle zawierają więcej kalorii, chemii a mało składników odżywczych. Może to stanowić problem dla osoby z niedoczynnością tarczycy, ze względu na większą tendencje do tycia.

Żywność zawierająca gluten: chleb, makaron, zboża, piwo itp.

 

Niektóre owoce: brzoskwinie, gruszki i truskawki.

Napoje: kawa, zielona herbata i alkohol – te napoje mogą podrażniać tarczycę

Postaraj się również unikać nabiału, bo może wywoływać wiele niepożądanych dolegliwości. W szczególności należy unikać produktów mlecznych dostępnych w sklepach, pasteryzowanych i nie mających nic wspólnego z organiczną żywością. Lepszą alternatywą będzie świeże mleko od krowy lub kozy – to ze sklepu należy zupełnie wyeliminować.

 

Comments (0)

Post a Comment

Wszelkie prawa zastrzeżone - Medis 2017